ANASAYFA arrow right Siyaset

Son bir yılda 21 yeni parti kuruldu

Son bir yılda 21 yeni parti kuruldu
YAYINLAMA: 03 Aralık 2020 / 14.02
GÜNCELLEME: 03 Aralık 2020 / 19.38
Türkiye siyasal yaşamına 2020 yılında 21 yeni siyasi parti katıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı listesine göre aralık ayında kurulan Devlet Partisi ve Milliyetçi Cumhuriyet Partisi ile birlikte toplam siyasi parti sayısı 101’e yükseldi.

Türkiye’de siyasi parti sayısında 2020 yılında rekor kırıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2 Aralık'ta güncellenen 'faaliyette olan siyasi partiler' listesine göre 2020 yılının ilk kurulan partisi, 2 Ocak’ta Anadolu Birliği Partisi oldu. Ardından 10 Şubat’ta Aydınlık Geleceğin Partisi, Merkez Ana Partisi, Barış ve Eşitlik Partisi siyasal hayata katıldı. 2020’nin ilk altı ayında kurulan diğer siyasi partiler ise Güç Birliği Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, Yeniden Birlik Partisi, Umut Partisi, Yeni Yol Partisi oldu.

2020’NİN İKİNCİ YARISINDA 11 PARTİ DAHA KURULDU, REKOR KIRILDI

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre 2020 yılının ilk yarısında kurulan 10 partiye yılın ikinci yarısında 11 siyasi parti daha eklendi. Bu partiler ise kuruluş sırasına göre Değişim ve Demokrasi Partisi, Yenilik Partisi, Cumhuriyet ve İstiklal Partisi, Güzel Parti Cesur Düşünce Partisi, Kuvayi Milliye Partisi, Doğru Parti, Bizim Parti, Milli Parti, Devlet Partisi ile Milliyetçi Cumhuriyet Partisi oldu. Böylece 2020 yılında kurulan siyasi parti sayısı 21 ile rekor kırdı.

SEÇİME GİRME YETERLİLİĞİNE SAHİP 15 SİYASİ PARTİ VAR

Seçim kanununa göre siyasi partinin kuruluşunu gerçekleştirmesi tek başına seçime girmek için yeterli değil. Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Meclis’te 20 milletvekilinden oluşan grubu bulunması gerekiyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun her yılın başında açıkladığı listeye göre seçime girme yeterliliğine sahip 15 parti bulunuyor.

Ocak 2020 verilerine göre seçime katılma hakkına sahip partiler ise şöyle:

AKP, Anavatan Partisi, BTP, BBP, CHP, DP, DSP, HDP, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, MHP, SAADET, TKP, Vatan Partisi ve Yeniden Refah Partisi.

LİSTEYE 3 PARTİNİN DAHA EKLENMESİ BEKLENİYOR

Bu arada Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş geçen haziran ayında TİP’in 41 ilde örgütlenme şartını yerine getirerek seçime katılma yeterliliğini sağladığını açıklamıştı. Kasım ayında büyük kongresini yapan Gelecek Partisi’nin de (oy verme gününden 6 ay önce büyük kongresini yapmış olmak) önümüzdeki yılın mayıs ayında seçime katılmak için gerekli prosedürü tamamlaması bekleniyor.

Örgütlenme çalışmalarına hız veren ve yıl bitmeden büyük kongresini yapmaya hazırlanan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) de bu durumda planladığı gibi süreci tamamlarsa Haziran 2021’de seçime katılma hakkını elde etmiş olacak.

SARIGÜL YOLDA, İNCE KARAR AŞAMASINDA

Diğer taraftan yeni parti kurma çalışmaları da devam ediyor. Türkiye Değişim Hareketi’ni kuran Mustafa Sarıgül’ün 2020 yılı bitmeden Türkiye Değişim Hareketi adıyla yeni bir siyasi parti kurması beklenirken Memleket Hareketi başlatan Muharrem İnce’nin de önümüzdeki aylarda bu hareketi partiye dönüştürülebileceği konuşuluyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte siyasi partilerin ittifakla seçime girmesinin de yolu açıldı. Yeni kurulan siyasi parti sayısındaki artış da bu ittifak olanağı ile ilişkilendiriliyor.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *