ANASAYFA arrow right Yaşam

Son 50 yılın en sıcak üçüncü kış mevsimini yaşadık

Son 50 yılın en sıcak üçüncü kış mevsimini yaşadık
YAYINLAMA: 25 Mart 2021 / 17.30
GÜNCELLEME: 25 Mart 2021 / 17.34
Türkiye'de uzun yıllar kış mevsimi ortalama sıcaklığı 3,6 derece olarak ölçüldü. Bu kış ise ortalama sıcaklık 2,6 derece artarak, 6,2 dereceye yükseldi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de uzun yıllar kış (aralık, ocak, şubat) mevsimi ortalama sıcaklığı 3,6 derece olarak ölçüldü. Bu kış ise ortalama sıcaklık 2,6 derece artarak, 6,2 dereceye yükseldi.

Türkiye’de en sıcak kış mevsimi 2010’da kaydedilmişti. Bu kış, Türkiye’de 1971’den sonra en sıcak üçüncü kış mevsimi olarak ölçüldü.

En yüksek sıcaklık Rize’de

Anadolu Ajansı’nın (AA) derlediği verilere göre, kışın en yüksek sıcaklık 27 dereceyle Rize’de, en düşük sıcaklık ise sıfırın altında 34,5 dereceyle Ağrı’da kayıtlara geçti.

Bu kış, ortalama sıcaklıklar Gemerek, Zara, Karabük, Boyabat, Nallıhan, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Bitlis, Doğubayazıt, Malazgirt, Elbistan ile Batman çevreleri mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde ise mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti.

Bölge bölge sıcaklık

Marmara’da en yüksek sıcaklık Sakarya’da

Marmara Bölgesinde kış mevsiminde ortalama sıcaklıklar bölgenin tamamında mevsim normallerinin üzerinde geçti. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 11,9 dereceyle Balıkesir’de, en yüksek sıcaklık ise 26,5 dereceyle Sakarya’da ölçüldü.

Ege Bölgesinde ortalama sıcaklıklar bölgesinin tamamında mevsim normallerinin üzerinde kaydedildi. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 19,3 derece ile Tavşanlı’da, en yüksek sıcaklık 26 derece ile Salihli’de tespit edildi.

Akdeniz Bölgesinde kışın ortalama sıcaklıklar bölgenin tamamında mevsim normallerinin üzerinde ölçüldü. Bölgede kış mevsiminde en düşük sıcaklık sıfırın altında 19,9 dereceyle Göksun’da, en yüksek sıcaklık ise 26,6 dereceyle Dalaman’da yaşandı.

İç Anadolu’da en yüksek sıcaklık Ereğli’de

İç Anadolu Bölgesinde sıcaklıklar Gemerek ve Zara çevrelerinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Kış mevsiminde bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 26,8 dereceyle Kangal’da, en yüksek sıcaklık ise 21,6 derece ile Ereğli’de ölçüldü.

Karadeniz Bölgesinde ortalama sıcaklıklar Karabük ve Boyabat çevrelerinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde yaşandı. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 18,4 dereceyle Bayburt’ta, en yüksek sıcaklık ise 27 dereceyle Rize’de görüldü.

Doğu Anadolu’da en yüksek sıcaklık Malatya

Doğu Anadolu Bölgesinde geçen kış, ortalama sıcaklık Erzurum, Ağrı, Iğdır, Bitlis, Doğubayazıt, Malazgirt ve Elbistan çevrelerinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde tespit edildi. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 34,5 derece ile Ağrı’da, en yüksek sıcaklık ise 17,4 dereceyle Malatya‘da ölçüldü.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ortalama sıcaklık Batman çevresinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde kaydedildi. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 8,5 dereceyle ile Batman’da, en yüksek sıcaklık ise 24,7 dereceyle Ceylanpınar’da kayıtlara geçti.

2020 dünyanın en sıcak yılıydı

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 11 Ocak tarihli açıklamasında 2020’deki küresel sıcaklığın rekor sahibi 2016 yılındaki verilerle eşitlenerek en sıcak yıl olarak kaydedildiğini duyurmuştu.

Yapılan açıklamada, koronavirüs kısıtlamalarının sebep olduğu emisyonlardaki yüzde yedi düşüşe ve gezegenin ısınmasına yol açan El Niño iklim olayının yokluğuna rağmen gezegenin geçtiğimiz yıl endüstri öncesi dönemden 1,25 derece daha sıcak olduğu belirtilmişti.

Avrupa özellikle temmuz ve ağustos aylarında kıtanın batısında etkili olan uzun dönem sıcak dalgaları sebebiyle normal sıcaklık ortalamasının 1,6 derece üzerine çıktı.

Kuzey Kutbu ve Kuzey Sibirya ise 2020 yılında aşırı ortalama sıcaklıklar gördü. Bölge genelinde uzun vadeli ortalamadan 3 derece daha fazla ısınma yaşadı. Bazı kesimlerinde bu sıcaklık farkı 6 dereceye kadar çıktı.

Yükselen bu sıcaklıklar Arktik deniz buzulunda önemli derecede düşüşe ve orman yangınlarına sebep oldu.

Rapora ilişkin açıklama yapan Georgia Athletic Association’dan Atmosfer Bilimleri ve Coğrafya Profesörü Dr. Marshall Shepherd“2020’nin sıcaklık rekoru kırıp kırmadığına yönelik tartışma büyük resmi görmemizi engelliyor. Birbiri ardına sistematik şekilde sıcaklık rekoru kırıldığı bir çağda yaşıyoruz. Bu durum artık manşete giren bir haber niteliği taşımıyor ve insani bir krize işaret ediyor” demişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *