ANASAYFA arrow right Yaşam

‘Sömürü derinleşti şiddet tırmanıyor’

‘Sömürü derinleşti şiddet tırmanıyor’
YAYINLAMA: 30 Nisan 2020 / 21.37
GÜNCELLEME: 30 Nisan 2020 / 21.37
İlerici Kadınlar Derneği Gaziantep Şubesi,  1 Mayıs Dünya Emekçiler Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı

İlerici Kadınlar Derneği Gaziantep Şubesi, 1 Mayıs Dünya Emekçiler Günü’nde, “ İşçilerin, emekçilerin, kadınların kurtuluşu için ‘başka âlem isteriz’” sözleriyle başlayan yazılı açıklamada, salgın gerekçesiyle kadınlara yönelik sömürü derinleştikçe, şiddetin de tırmandığı vurgulandı.
‘20 milyondan fazla kadın iş gücüne dahil değil’
Türkiye’de 11 Mart tarihinden itibaren görülmeye başlanan salgın nedeniyle kadının daha fazla yoksullaştığına dikkat çekilen açıklamada, “Dünyada ve ülkemizde hızla yayılan Covid-19 salgını halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Salgın aynı zamanda ekonomik krizi derinleştiriyor. İşçiler, emeğiyle geçinen milyonlar işsizlikle, yoksullukla, geçim sıkıntısıyla ve gelecek kaygısıyla karşı karşıya bırakılıyor. Bir yandan evde kal çağrıları yapılırken, öte yandan salgın riskine rağmen pek çok sektörde üretim devam ediyor. Bu düzen emekçilere ölümü gösterip sıtmaya razı olun demektedir. Kriz derinleştikçe emekçi kadınların omuzlarına binen yük ise ikiye katlanıyor. Her kriz döneminde olduğu gibi işten ilk çıkarılan, kayıt dışı ve güvencesiz çalışmaya mahkûm edilen, düşük ücretlerle evde parça başı çalışmaya yönlendirilen yine kadınlar oluyor. Bugün ülkemizde 20 milyondan fazla kadın iş gücüne dahil değil” denildi.
‘Kadınların yüzde 43’ü kayıt dışı çalışıyor’
Her 10 kadından yalnızca 3’ünün istihdam edildiğine değinilen açıklamada, “İstihdam edilen kadınların yüzde 43'ü kayıt dışı çalışıyor. Salgın ile birlikte bu rakamların daha da artması bekleniyor. Karantina döneminde kadınların ev içinde ki iş yükü artıyor. Kadınların esas misyonunu annelik olarak gören, kadınları ev içi rollere hapsetmeye çalışan gerici yaklaşımlar bu tabloyu besliyor. Yine karantina döneminde ev içinde kadına yönelik şiddet artıyor. Yapılan araştırmalar salgın ile birlikte dünyanın değişik ülkelerinde kadına yönelik şiddet vakalarında ciddi bir artış olduğunu gözler önüne seriyor. Sömürü derinleşirken, şiddet tırmanıyor” ifadelerine yer verildi.
‘İnsanlık kurtuluşunu, mücadele azmi ile inşa edecektir’
Kapitalist sistemin işçilere, emekçilere ve özellikle de kadınlara yaşam hakkı tanımadığını nvurgulandığı açıklamada, “Kapitalizm insanlığa bir gelecek sunamıyor.  İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs eşitliği, özgürlüğü ve insanca bir yaşamı müjdeleyen, emeğin örgütlü gücünün tarihidir. Büyük insanlık kurtuluşunu, geleceğini ancak ve ancak kendi elleriyle, örgütlü gücüyle ve mücadele azmi ile inşa edecektir” denildi. Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *