ANASAYFA arrow right Dünya

Solunum Derneği Omicron konusunda uyarıyor

Solunum Derneği Omicron konusunda uyarıyor
YAYINLAMA: 02 Aralık 2021 / 19.01
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2021 / 19.01
Solunum Derneği TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, bu varyantın Türkiye'ye girişini geciktirmek için yurtdışından gelişlerin kontrol altında tutulması gerektiğini belirtti.

Pandemi ile mücadelede en ön safta yer alan solunum hekimleri, COVID-19'un yeni varyantı Omicron konusunda uyarılarına devam ediyor.

Solunum Derneği TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, bu varyantın Türkiye'ye girişini geciktirmek için yurtdışından gelişlerin kontrol altında tutulması gerektiğini belirtti.

"Bu kış aylarında, üstelik Omicron kapıdayken 3. doz aşılar kesinlikle ihmal edilmemeli" diyen Kömürcüoğlu, yeni varyant kapıdayken 3. doz aşıların da ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Kömürcüoğlu, Omicron'un neden endişe verici bir varyant türü olarak kabul edildiğini şöyle açıkladı: "Güney Afrika deneyiminde hastalığın aşırı yorgunluk ve baş ağrısı ama genelde daha hafif seyrettiği, tat-koku alma bozukluğunun olmadığı bildirildi. Ancak Omicron 'S' spike proteinde 32 farklı mutasyon içeriyor ve COVID-19'un ilk tanımlanmasından günümüze en kompleks mutasyonlara sahip varyant olarak da kabul ediliyor. Spike proteindeki mutasyonlar ile kolay ve hızlı bulaşma ve hücreye daha fazla tutunma potansiyeli olabileceği düşünülüyor. Mevcut aşıların etkinliğinde azalma ve antikordan kaçma özelliği taşıyabilir. Bu nedenle dünya genelinde uyarılar ve özellikle Afrika ülkelerine seyahat kısıtlamaları konulmaya başladı."

Şu aşamada panik yapmaya gerek yok ama özellikle riskli bölgelerden gelen kişilere havalimanlarına tarama ve izolasyon uygulanmalı" diyen Kömürcüoğlu, alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

"Hatırlarsak Delta varyantı 2 ay içine dünya çapında ve ülkemizde yaygınlaşmıştı. Yeni Omicron varyantının ülkemize girişini ve yaygınlaşmasını geciktirmek için, başta Afrika ülkeleri olmak üzere özellikle Avrupa'dan Almanya, İngiltere ve Rusya gibi çok hızlı vaka artışı yaşanılan yerlerden ülkemize gelişlerde tarama ve izolasyon önlemlerinin düzenlenmesi gerekiyor. İlk veriler mRNA aşılarının Omicron'a karşı yüzde 90 etkili olarak açıklandı. 3. doz olanlarda ise etkinlik oranı yüzde 93, yani oldukça etkili. Delta varyantında bu etkinlik yüzde 95 idi. Delta'ya göre Omicron 1,3 kat daha bulaştırıcı. Bu nedenle 3. doz aşıların yapılması çok önem kazanıyor. Aşılama hızlanılmalı ve çocuklarda da aşılama yaşı düşürülmeli."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *