ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sokak çocukları problemi çok ciddi boyutta

Sokak çocukları problemi çok ciddi boyutta
YAYINLAMA: 21 Temmuz 2022 / 14.15
GÜNCELLEME: 21 Temmuz 2022 / 14.15
Alleben Rotary Kulübü ve Amerikan Hastanesi Sağlık Eğitim Vakfı tarafından İlk Adım Evi ve Güven evinde kalan kimsesiz ve fakir çocuklar sünnet ettiriliyor.

Amerikan Hastanesi’nin bundan böyle bizim çocuklara sağlık hizmeti vereceği belirtilirken, hastane bünyesinde uyuşturucu bağımlısı çocukların tedavisi için bölüm açılacağı kaydedildi.

Alleben Rotary Kulübü’nün organizasyonu ve desteğiyle gerçekleşen sünnet sırasında çocuklara birer saat hediye edildi.

Çocuklara saat ve sünnet elbisesi hediye edildi

Büyükşehir belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren İlk Adım Evi ve Güven Evinde kalan kimsesiz, fakir çocukların, Alleben Rotary Kulübü ve Amerikan Hastanesi Sağlık Eğitim Vakfı yönetimi arasında yapılan protokol ile sünnet edilmesi kararlaştırıldı. Hafta sonu başlatılan sünnet nedeniyle hastanede kokteyl düzenlendi. Etkinliğe, Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Rotary Kulübü Başkanı Galip Müftüoğlu ile kulüp üyeleri, Vali Bilgin’in eşi Sezgi Bilgin, Hastane Başhekimi Cezmi Ük ile hastane çalışanları, yönetim kurulu üyeleri, çocuklar ve aileleri katıldı. Rotary Kulübü Başkanı Müftüoğlu, faaliyetleri aralıksız devam edeceklerini belirtti.

Sünnet uzman hekimler tarafından yapılıyor

Sağlık Eğitim Vakfı Amerikan Hastanesi Başhekimi Cezmi Ük, İlk günde beş çocuğu sünnet ettiklerini, sünnet işini gönüllü beş cerrah, iki anestezi uzmanı ile ameliyathanede steril ortamda gerçekleştirdiklerini söyledi. Sünnetle ilgili tüm tıbbi malzemeyi hastane olarak kendilerinin karşıladığını söyleyen Ük, hayırsever insanların bu çocuklara sahip çıkmaları gerektiğini belirterek, “Bu bir insanlık görevidir. Hiç kimse buna duyarsız kalamaz. Bu çocukları herkese yardımcı olmalı. Hastane olarak biz bir ilki başlattık. Bundan sonra da bu çocukların sağlık problemlerin de yardımcı olacağız. Vereceğimiz tüm hizmetler ücretsiz olup masrafları hastane vakfı tarafından karşılanacaktır. Yine yakında hastane bünyesinde madde bağımlıları rehabilitesi ve tedavisi için bölümü açmayı planlıyoruz. Bunu yapmamız halinde çok önemli bir eksiği daha gidermenin mutluluğunu yaşayacağız” şeklinde konuştu.

Sünnet etkinliğine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Türkiye’de son yıllarda sokak çocuklarının sayısının artmaya başladığını belirterek, bugünlerde sadece Ankara’da, Bursa’da, İstanbul’da değil, basına intikal edenlerin dışında, belki de binlerce vaka meydana geldiğini ifade etti. Doğan, “Bunların çoğu da ne yazık ki yetişme tarzı yanlış olan çocukların işlediği suçlardan oluşuyor. Bu suçların bir kısmı hırsızlık, şiddet, hatta cinayete kadar varıyor. Son olarak İstanbul’da bir subayın, Bursa’da bir başkasının öldürülmesi olayı sokak çocukları probleminin Türkiye’de ne kadar ciddi olduğunun açık bir örneğidir” dedi.

Devlet ciddi olarak ele alırsa başarma şansı var

Sanayileşen tüm toplumlarda çocukların bu hale gelmesinin doğal olduğunu ifade eden Celal Doğan, “Gelişmiş ciddi ülkeler, bunun tedbirini baştan alıyor. Biz hem terörden dolayı çok büyük göç yaşadık, hem de kırsal alanda Gaziantep’e görüşlerin getirdiği sorumluluk bu çocukların sayısını arttırdı. Sorun sadece belediyenin olmamalı. Bu çocukların sorunlarına çözüm bulmak hatta bir devlet politikası olmalı. Devlet, bunu ciddi bir politik olarak ele alırsa, başarma şansı vardır. Bunun içinde son yerel yönetim yasasında yapılan çalışmalarda yetkilerin yerel yönetimlere devredilmesi gerek. Çünkü artık Ankara bu işleri yapacak durumda değil. Artık bu işler yerinde yapılmalı. Eğer yerine yapılırsa en azından şu örnek bile bunun başarılı olacağını gösteriyor. Onun için ileride tüm bu sosyal hizmetler belediyelere devredilecektir. O zaman çok daha faydalı hizmetler yapılacaktır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *