ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sokak çocukları hepimizin sorunu

Sokak çocukları hepimizin sorunu
YAYINLAMA: 18 Ocak 2023 / 16.07
GÜNCELLEME: 18 Ocak 2023 / 16.07
Çocuk köyü kurulacak

Büyükşehir belediyesinin sokak çocukları sorununa önem verdiğini ve bir rehabilitasyon merkezi kurulması için çalışma yaptığını açıklayan Ali İhsan Sofuoğlu, “Sokak çocukları sorunu, dünyada ve Türkiye’de son yılların en önemli sosyal yarasıdır” dedi.

Gaziantep sağlık, eğitim, kültür ve bizim çocuklarımız vakfı başkanı Ali İhsan Sofuoğlu, amaçlarının, oyun, spor ve eğitim alanı ile rehabilitasyon merkezi bulunan çocuk köyü oluşturmak olduğunu söyledi. Bu amaç için girişimlerin başladığını ifade eden Sofuoğlu, “Kızılhisar-Serince bölgesinde 100 dönümlük bir arazi tespit ettik ve ifraz çalışmaları başladı. Hazineye ait bu arazinin öncelikle Büyükşehir belediyesine daha sonra da bize devredilmesi için milli emlak müdürlüğü ile yazışmalarımız devam ediyor” şeklinde açıklama yaptı.

Sokakta çalışan ve yaşayan çocuklar her geçen gün artıyor

“Sokak çocukları sorunu dünyada ve Türkiye’de son yılların en büyük sosyal sorunu olarak kabul edilmiştir” diyen Sofuoğlu, “Kentimizde, ekonomik ve sosyal sorunlar nedeniyle sokakta yaşayan ve sokakta çalışan çocukların sorunları her geçen gün artıyor. Bu çocuklarla ilgili kalıcı çözümler üretilemediği taktirde, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimizin geleceği sokaklarda yok olacak” dedi.

Çocukların geleceği sokaklarda yok olmasın

Sofuoğlu, Büyükşehir belediyesinin sokak çocukları konusunda çok duyarlı olduğuna dikkat çekti. Sofuoğlu, “Büyükşehir Belediyesi bu bilinçle harekete geçmiş, 1998 yılında sokakta yaşayan ve çalışan çocuklara hizmet vermek amacıyla bizim çocuklarımız projesini hayata geçirmiştir. Belediyemiz Sokak çocukları konusunda gösterdiği hassasiyetle tüm ülkeye örnek olmuştur. Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan’ın projeye olan duyarlılığı sayesinde sokakta çalışan veya yaşayan 2500 civarında çocuğun her türlü ihtiyacı karşılanmış, sorunları çözümlenmiştir. Çocuk, kurumumuzda barındırıldı, zararlı alışkanlıklarından uzaklaştırıldı. İşe veya okula gönderildi. 1400 çocuğun okul ihtiyacı karşılanarak eğitimlerini yarıda bırakmaları engellendi. Kıyafet ve gıda yardımları ile çocuklar ve aileleri desteklendi” şeklinde açıklama yaptı.

Her gün 150-200 çocuğa öğle yemeği veriliyor

Uçucu madde bağımlısı çocukların tedavisinden barınma sorununa kadar hemen her konuda vakıf olarak çalışma yürüttüklerini açıklayan Sofuoğlu, “2001-2002 eğitim döneminde 185, 2002-2003 eğitim döneminde ise 120 sokakta çalışan çocuk bölge yatılı okullarına yerleştirildi. Hiç okula başlamamış ve okulunu yarıda bırakmış 78 çocuk kurumumuz bünyesinde açılan okuma yazma kursunda okuma yazma öğrenerek milli eğitim bakanlığı onaylı sertifika aldı. Her gün ortalama 150-200 sokakta çalışan çocuğa öyle yemeği veriliyor. Sokakta kalan, evden kaçan, uçucu madde kullanan, evden atılan, çocuklar yatılı merkezimizde barındırılıyor. Bizim çocuklarımız projesi sokakta çalışan ve sokakta yaşayan çocuklarla ilgili faaliyetlerin de sürekliliğini sağlamak ve faaliyetlerini daha da kapsamlı olarak sürdürmek amacıyla, sağlık hizmetleri vakfı ile birleştirilerek vakıflaşmış ve Gaziantep sağlık, eğitim, kültür ve bizim çocuklarımız vakfı olarak hizmet vermektedir” diye konuştu.

Sokak çocukları tüm toplumun sorunu

Dört yıldır sokak çocukları ile ilgili çalışmalar yürütüldüğünü ve bunun olumlu sonuçlarının görüldüğünü vurgulayan Sofuoğlu, “Sokakta çalışan ve sokakta yaşayan çocukların eğitim ve devamını sağlamak amacıyla dört yıldır sokaktan okula, okuldan hayata kampanyası düzenliyoruz. Bu kampanya çerçevesinde her yıl sokakta yaşayan ve sokakta çalışan aynı zamanda okula devam eden çocukların okul ihtiyaçları kurumumuz tarafından karşılanmaktadır” dedi.

Sofuoğlu, sokak çocuklarının tüm Gaziantep’in sorunu olduğunu, bu konuda duyarlı tüm insanların desteğini beklediklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *