ANASAYFA arrow right Sağlık

Soğuk hava kolesterolü tetikliyor

Soğuk hava kolesterolü tetikliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Yazın havanın sıcak olması ister istemez insanın iştahını azaltır. Ağır gıdalar, terlemeyi artırıp kişinin konforunu boz
Yazın havanın sıcak olması ister istemez insanın iştahını azaltır. Ağır gıdalar, terlemeyi artırıp kişinin konforunu bozduğu için çok fazla tercih edilmez. Ancak kışın durum tam tersine döner. İnsanlar soğuk hava ile birlikte ağır yemekler tüketmeye daha meyilli olurlar. Bu da vücuda har-cayabileceğinden daha fazla enerji almamıza sebep olur ve fazla gelen enerji yağa dönüşür. Ar-tan yağ oranı da doğal olarak kolesterolü yükseltir. Özel Deva Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Polat, kolesterolle ilgili önemli bilgiler verdi, kış beslenmesi konusunda uyarılarda bulundu.
Kadınlar risk altında
Dr. Murat Polat, şunları söyledi: Kolesterol her insanın kanında olması gereken bir maddedir. Beslenme eksikliği olanlarda, zafiyet geçirenlerde kolesterol değerleri çok düşer ve bu da tehlikeli bir durumdur. Kolesterol düzeyini değerlendirirken, hastanın ek bir hastalık durumunun olup olmadığını göz önünde bulundurulur.
Sağlıklı bir insanda LDL kolesterol dediğimiz, halk arasında kötü huylu olarak bilinen kolesterolün üst sınırı 200’dür. Sağlığında hiçbir risk faktörü, şekeri, kalp hastalığı öyküsü olmayan hastalarda LDL kolesterolü 200’e kadar normaldir. Eğer hastanın şeker, kalp veya damar hastalığı varsa, kolesterol düzeyini 70’e kadar indirmek gerekir. Cinsiyetine yönelik bir takım genetik faktörlere dayalı olarak kadınlar, erkeklere oranla kolesterol artışına daha yatkındır. Kadınların beslenme alışkanlıkları kolesterole zemin hazırlar.
Orta tempoda 10 bin adım şart
Yatmadan önce yenilen bir paket cips, bir paket bisküvi, bir şişe kola ya da meyve suyu alacağımız 1000-1200 kaloriye denk gelir. Akşam vakti çok hareket etmediğimiz ve uykuda da çok fazla kalori harcamadığımız için, harcayacağımız maksimum kalori 200-300'dür. Geriye kalan 900 kaloriyi vücut mecburen depolamak zorundadır. Bu kaloriyi yakmak için de için de minimum, orta tempoda, 10 bin adım atılmamız gerekir.
Sık sık balık tüketin
Kolesterol kanda bulunan ve yiyeceklerle alınan bir yağ türüdür. Kötü kolesterol LDL, iyi kolesterol HDL olarak bilinir. Kolesterolün yükselmesi, kanda birikmesi anlamına gelir ve bu durum damar tıkanıklığı, kalp krizi hastalıklarına sebep olabilir. Doğal yöntemlerle kolesterolü düşürmek, oldukça basittir. Özellikle Omega 3 yönünden zengin besinlerin tüketilmesi gerekir. Bunun için sık sık balık tüketilmesi önerilir. Balık, kan akışını düzenleyip, damar tıkanıklığını giderir. Zeytinyağı ve fındık da kandaki kolesterolü düşürdüğü bilinir. Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *