ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sistem ‘yolsuzluk’ üzerine kurulmuş 

Sistem ‘yolsuzluk’ üzerine kurulmuş 
YAYINLAMA: 12 Ekim 2020 / 14.08
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2020 / 14.08
Dürüst insanların toplumda en fazla sıkıntı çeken kesimi oluşturmasının temel nedeninin mevcut sistem olduğunu ifade eden OSB Başkanı Akif Ekici, “Sistem yolsuzluklar üzerine kurulmuş. Dürüst insanların yaşaması çok zorlaştı. Ekonomik sistem yolsuzluklar üzerine kurulduğu için olumlu iş yapmak isteyenler cezalandırılıyor. Neredeyse dürüst olmanın suç olduğu bir ülke durumundayız” diye konuştu.

Mevcut sistemin yolsuzluğa, talana, hortumlamaya açık olduğunu, bundan da beslenen belli bir kesimin bulunduğunu ifade eden Ekici, “Yolsuzluk ve talandan beslenen kesim, bunun düzelmesini hiçbir zaman istemez. Bu durumdan, dürüst insanlar rahatsızlık duyar. Dürüst insanların işi bu yüzden çok zor. Böyle bir ülkede olumlu iş yapan adeta cezalandırılır hale geldi. Bedeli maddi olmayan hizmetin olabileceğine inanılmıyor, insanlar bunu tuhaf karşılıyor. Çünkü sistem yolsuzluk üzerine kurulmuş. Böyle bir sistemin hakim olduğu ülke kalkınabilir mi? Burada önce sistemin, sonra insanımızın değişmesi gerek” dedi.

İki ay önce bir milyon 600 bin lira olan Doların bazı çevreler tarafından suni şekilde yükseltildiğini,- şu an ise bir milyon 300 bin liraya kadar gerilediğini hatırlatan Ekici, “Bazı çevreler son iki ay içerisinde dolardaki artış ve azalmadan yüzde 20 civarında kazanç elde etti. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey yok.” dedi.

Ekici, Türkiye ekonomisinin kaderiyle oynanıyor. Bunların artık yaşanmaması gerek. Böyle olumsuzluklara izin verilmesin. Açık ve şeffaf bir yöntem sergilensin. Olumsuz harekette bulunanlara karşı tavır konsun ve yasal çerçevede böyle insanlara karşı mücadele edilsin. Eğer tavır konulmazsa dövizin iniş-çıkışından rant elde edenler hiç bitmez ve bu oyun devam eder gider.

Ülkede yolsuzluğa prim verildiğini vurgulayan Ekici, vergi sistemindeki adaletsizliğin bunu net şekilde ortaya koyduğunu belirterek, tabana yayılmayan, adaletli olmayan vergi sisteminde yolsuzluğun kaçınılmaz olacağını belirterek, “Bir ülkede kayıt dışı ekonomi yüzde 50’lerin üzerine çıkmış ise o zaman hukuk düzeni yoktur demektir. Kayıt dışına çıkmış paranın hakimiyeti var demektir. Tüm bunlar AB’ye hazırlanan bir ülkeye yakışmıyor. Bunları aşmamız gerek. Köklü sağlıklı yasal değişiklikler ve yeni yasalar gerekli. Özellikle Seçim ve Siyasi Partiler Yasaları kesinlikle değişmeli” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *