ANASAYFA arrow right Güncel

Sinovac aşısının Türkiye'deki faz-3 sonuçları açıklandı

Sinovac aşısının Türkiye'deki faz-3 sonuçları açıklandı
YAYINLAMA: 03 Mart 2021 / 18.01
GÜNCELLEME: 03 Mart 2021 / 18.01
Hacettepe Üniversitesi faz 3 sonuçlarına göre, Sinovac aşısının etkinliği yüzde 83,5 olarak açıklandı.

Hacettepe Üniversitesi, Türkiye'de yapılan Sinovac firmasina ait CoronaVac aşısının etkililiğinin yüzde 83,5 olarak hesaplandığını duyurdu. Aşının hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulundu.

Hacettepe Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, "Faz 3 sonuçlarına göre, Sinovac aşısının etkililiği yüzde 83,5; hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100" denildi.

Eski bir aşı üretim tekniği olan inaktif virus yöntemi ile üretilen Pekin merkezli Sinovac ilaç şirketine ait CoronaVac aşısına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun acil kullanım onayı vermesinin ardından aşılama programı başlatılmıştı. Türkiye'de Aralık ayında yapılan denemelerin geçici ilk sonuçlarında aşının yüzde 91.25 etkili olduğu açıklanmıştı.

Sinovac'ın Brezilya'daki üretim ve araştırma ortağı Butantan Enstitüsü, klinik çalışmalarda 14 gün arayla verilen iki doz Sinovac aşısının Covid-19'a karşı koruma etkisinin yüzde 50,4 olduğunu bildirmişti. Enstitü daha önceki açıklamasında ise aşının hafif geçen vakalarda etkinliğini yüzde 78 olarak bildirmişti.

Endonezya'da yapılan denemelerde ise etkililik oranının yüzde 65,3 çıktığı belirtilmişti. Aşının etkisi konusunda farklı sonuçların ortaya çıkması, aşının güvenilirliği konusunda kuşku yaratmıştı.

Üçüncü faz denemelerden sonra Pfizer BioNTech aşısı için etkililik oranı yüzde 95, Moderna için yüzde 94, Sputnik için yüzde 90, Oxford AstraZeneca için ise yüzde 62-9/ olduğu açıklanmıştı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *