ANASAYFA arrow right Ekonomi

Sigorta, maliye, vergi ve diğer borçlarımızı ödeyemiyoruz 

Sigorta, maliye, vergi ve diğer borçlarımızı ödeyemiyoruz 
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2021 / 20.47
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2021 / 20.53
Seyyar dondurma satıcıları esnafa büyük darbe vuruyor 

Pandemi nedeniyle zor günler geçiren helva ve dondurmacı esnafına bir darbede kayıt dışı satış yapan seyyar dondurmacılar vuruyor. Her sene olduğu gibi bu sene şehrin dört yanını kuşatan seyyar satıcılar, maliyetin altında ürün satıyor 
Konu hakkında konuşan Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, işportaya düşen Kahramanmaraş dondurmasının zabıta ekipleri tarafından toplanmaya başlandığına dikkat çekti.  

“Gelirin gideri karşılamadığını kaydeden Başkan Özlü, sigorta, maliye, vergi borçlarını ödeyemediklerinin altını çizdi. “Çok büyük sıkıntı içerisindeyiz. İlerleyen zamanlarda sektörel bir daralma meydana gelecek. Özellikle seyyar dondurma satıcıları esnafa büyük darbe vuruyor. Bu kişiler köstebek gibi şehrin her tarafını sarmış, ancak en çok Başpınar tarafında satış yapıyorlar. Bu tür satış yapanların hapis cezasına çarptırılmasını ya da yüksek meblağlarda cezalar yazılmasını istiyoruz” dedi.  

Vatandaşımızın bu kişilerden ürün almaması gerekiyor 

Özlü, seyyarların sattığı dondurmanın içerisinde hakiki süt olmadığını, ürünün kimyasallar ile yapıldığını savunurken, “Dpndurmayı süt tozundan yaparak gerçekmiş gibi insanlara Kahramanmaraş adı altında satıyorlar. Bu dondurmalar erimesin diye paket yapılıp asitli buzlarla korunuyor, ama belli bir saatten sonra buzlar dondurmanın içerisine karışıyor, bildiğimiz asite dönüşüyor. Dolayısıyla bu da insan sağlığını çok olumsuz etkiliyor. Aslında hakiki Kahramanmaraş dondurmasının adını lekeliyor, pazarına büyük zarar veriyor. 25 liraya baklava satanlar sektöre nasıl zarar veriyorsa, bunlarda aynı şekilde zarar veriyor. Sorunu çözmek için herkes elini taşın altına koyması, vatandaşımızın gördüklerinde ilgili kolluk kuvvetlerine haber vermesi ve ürün almaması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Sektör sıkıntılı günler geçiriyor 

Sektörün sıkıntılı günler geçirdiğini söyleyen Özlü, pandeminin ve sokağa çıkma yasaklarının işleri yarı yarıya düşürdüğü tespitini yaptı. “2021 yılına iyi bir başlangıç yapmadık. Eskisi kadar dondurma ve tatlı alan yoktur. Ayrıca dondurma satan seyyar satıcılar yine ortaya çıktı ve her köşe başında birin denk gelirsiniz. Esnaf kendi çabalarıyla ayakta kalma mücadelesi veriyor. Her şeyin iyi olacağını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Sade 40, karışık 60 ve fıstıklı dondurma 80 liraya yükseldi 

Başkan Özlü, maliyetlerin yükselmesi dolayısıyla zorunlu olarak dondurma fiyatlarına zam yaptıklarını vurgularken, “Sade dondurmanın kilosunun 40 liraya, karışık dondurma 60 ve fıstıklı dondurmanın fiyatı ise 80 liraya çıkardık. 3 yıldan beri dondurmaya zam yapmıyorduk. Maliyetler karşısında bu fiyatlar dahi esnafı kurtarmaz, lakin, daha da yüksek olursa o zaman da hiç satış olmaz. Zaten insanların alım gücü düştü” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *