ANASAYFA arrow right Yaşam

Şiddet yasası, sağlık çalışanını koruyamadı

Şiddet yasası, sağlık çalışanını koruyamadı
YAYINLAMA: 04 Ekim 2021 / 20.57
GÜNCELLEME: 04 Ekim 2021 / 21.02
İstanbul Bayrampaşa'da özel bir hastanenin yoğun bakım servisinde görevli hemşire, tedavi altında bulunan bir bebeğin babası tarafından silahlı saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda göğsünden ve omzundan ağır şekilde yaralanan hemşire aynı hastanede tedavi altına alındı.

Türk Hemşireler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Rabia Sohbet, hemşireye uygulanan şiddete büyük tepki gösterdi. “Şiddet olayları hız kesmeden artarak devam ediyor” tespitini yaptı.
Sohbet, “Sağlık çalışanını aşırı iş yükü, uzun çalışma saatleri altında ezen; sağlık çalışanı ile sağlık çalışanını, sağlık çalışanı ile hastayı ve hasta yakınını karşı karşıya getiren; çalışanına güvenli çalışma ortamı sunamayan sağlık hizmetlerin, sağlık çalışanına şiddeti adeta beslediği; şiddet yasasının ise sağlık çalışanını koruyamadığı aşikâr. Artık kınayacak hal, söyleyecek söz kalmadı. Sağlık çalışanları olarak önce meslektaşlarımızı sonra halkımızı şiddete alışmamaya, şiddete sessiz kalmamaya, şiddete örgütlü dur demeye çağırıyoruz” dedi.

Somut adımlar atılmalı

Bir an önce sağlıkta şiddet yasasında düzenleme yapılması gerektiğini belirten Başkan Sohbet, “Sağlık hizmeti veren işyerlerinin şiddetten arındırılmasını temel amaç olarak benimsemelerini, sağlık işyerlerinde çalışan bütün görevlilere kanun kapsamında yer vermelerini, hükmün açıklanmasının geri bırakılamayacağı yönündeki düzenlemeyi bir an önce hayata geçirmelerini talep ediyoruz. Ciddi bir toplumsal sorun haline gelen ‘Şiddet’ olaylarının sosyolojik olarak ele alınması, şiddeti önleme amaçlı topluma yönelik bilimsel müdahaleler planlanması, çalışma ilişkilerinin demokratikleştirilmesi ve güvenceli çalışma koşulları sağlanmasına yönelik somut adımlar acilen atılmalı” ifadelerini kullandı.

Sağlıkta şiddete yönelik susma, kınama ve dışlama döneminin bittiğini kaydeden Sohbet, “THD, HEP-SEN, TYBH, POLMEDER Derneği ve Sahim-Sen olarak, sağlıkta şiddetle mücadeleyi tüm meslektaşlarımıza ve toplumuza bir borç biliyor, haberdar olduğumuz her türlü şiddet olayında meslektaşlarımızın yanında olduğumuzun, her bir şiddet olayının takipçisi olacağımızın ve meslektaşlarımıza hukuksal destek sağlayacağımızın sözünü veriyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *