ANASAYFA arrow right Yaşam

‘Şiddet faillerini sokağa saldığımızda şiddetin artması beklenilen sonuçtur’

‘Şiddet faillerini sokağa saldığımızda şiddetin artması beklenilen sonuçtur’
YAYINLAMA: 17 Mayıs 2020 / 20.51
GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2020 / 20.51
Pandemi sürecinde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin artmasını değerlendiren HDP İl Eşbaşkanı Songül Koçdağ, kadınların kriz döneminden daha çok etkilendiğini belirterek, yapılacak tek şeyin örgütlenme olduğunu kaydetti.

Kriz dönemlerinde kadına şiddetin arttığı bir gerçek

Pandemi sürecinde iktidarın sürekli olarak kadınların haklarını nasıl gasp edebilirim üzerinden politika yürüttüğüne dikkat çeken Koçdağ, “Eril toplum yapılanması ile birlikte kadınlara karşı adeta savaş ilan edilmiştir. Kadınlar fiziksel, cinsel, ruhsal saldırılara maruz kalmıştır. Kriz dönemlerinde  kadına şiddetin arttığı bir gerçek. Savaşlardan, göçlerden, yoksulluktan, emek sömürüsünden her zaman kadınlar hep daha çok etkilenmiştir. Şimdilerde yüzleştiğimiz pandemi sürecinde de kadınlar eve kapanmadan en çok etkilenen kesim oldu, kadınların maruz kaldığı şiddet sürekli evde olmalarından ötürü iyi arttı. Biz bu dönemde kadınların yanında olacak yasalar ve tedbirler beklerken infaz yasası tam tersi yönde çalışacak şekilde oluşturulmuştur. Şiddet faillerini sokağa saldığımızda, şiddetin artması beklenilen sonuçtur” ifadelerinde bulundu.

‘Kadın ve çocuk istismarının affı olamaz, affedilemez’

Geçtiğimiz günlerde yapılan düzenlemeyle hayata geçirilen “İnfaz Yasası”nı hatırlatan Koçdağ,  “Şiddet ve tecavüz mağduru kadınların güvenlikleri hiçe sayılarak failler tahliye  edildi. Koronavirüs önlemleri kapsamında evde kalmak, kadınlar ve çocuklar  için güvenli olmaktan çıktı, başka bir tehdit halini aldı. Devlet, kadına ve çocukların yüzleşmek durumunda kaldığı bu şiddet haline karşı en kısa sürede çözüm bulmalıdır. İnfaz yasası görüşmeleri sürerken çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla af çıkmasına yeşil ışık yakıldı. Çocuk gelinler meşrulaştırılmaya çalışıldı. Kadın ve çocuk istismarının affı olamaz, kadın ve çocuk istismarı affedilemez” diye konuştu.

‘Devletin görevi öldürmek değil, yaşatmaktır

Koçdağ, “AKP ve MHP iktidarı, pandemiyi fırsat bilerek antidemokratik bir biçimde affı gündeme getirip, yasalaştırdı. Bu yasa ile tecavüzcüler, mafyalar, hırsızlar serbest kaldı. Bu insanlar yeniden suç işleyebilmeleri için adeta ödüllendirilmiştir. İçeride bırakılan siyasiler, gazeteciler, muhalifler, bilim insanları af yasası kapsamına alınmayarak hayatları tehlike altına sokulmuştur. Bu anlamda infaz yasası, gerek toplum güvenliği için, gerek hapiste bırakılanlar için  bir cinayet yasasıdır. Devletin görevi öldürmek değil, yaşatmaktır” dedi.

‘İlk yapılması gereken şey, kadınların örgütlenmesidir’

Koçdağ, son olarak şunları söyledi: “Kadınları babaları, erkek kardeşleri, eşleri, erkek arkadaşları, eski sevgilileri öldürüyor. AKP-MHP ittifakı sonucunda çıkarılan bu yasa ile bu kişileri evlerine yolladılar. Serbest bırakılan bu failler, yarım bıraktıkları işler tamamlayacaklar ve ellerini kollarını sallayarak serbest bırakıldılar.  İlk yapılması gereken şey, kadınların örgütlenmesidir, öz savunmadır. Yapmamız gereken şey ideolojik farklılıklara bakmadan kadınlar olarak ortak bir zeminde buluşabilmektir.” Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *