ANASAYFA arrow right Sağlık

Sıcak havalarda besin zehirlenmelerine dikkat

Sıcak havalarda besin zehirlenmelerine dikkat
YAYINLAMA: 27 Temmuz 2021 / 14.41
GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2021 / 14.41
Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, sıcak havalarda gıda zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Sıcak günlerde gıdaların güvenli bir şekilde saklanması ve tüketilmesi her zamankinden daha önemli. Doğru şekilde saklanmamış et ve süt ürünleri besin zehirlenmelerine yol açabiliyor.

Çabuk bozulan bu gıdaları özellikle yaz döneminde dikkatli tüketmek gerekiyor. Çünkü sıcakta kalan besinler bakteri ürettiği için risk oluşturuyor.

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, "Koşulların uygun olması için rutubetin ve sıcaklığın yüksek olması lazım, mikroorganizmaların gelişmesi için. Ette nemli ortam var mikroorganizmanın tüketeceği besin öğeleri var, bu nedenle hızlı bir şekilde gıdalarda bozulma meydana gelir" dedi.

Soğuk zinciri kırılmış et ve süt ürünlerinin besin zehirlenmelerinin başlıca sebebi olduğu belirtiliyor. Gıda güvenliği için yiyecekleri buzdolabında belli bir ısının altında saklamak gerekiyor.

TRT Haber’in haberine göre gıdada soğuk zincirin çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Artık, "Et kesildi, hemen soğuk zincirde muhafaza edilmeli. Belli bir süre buzdolabının içinde tuttuktan sonra dondurulmalı. Süt ve süt ürünleri pastörize edilmiş sütten peynir veya diğer ürünler tüketilmeli. Aksi takdirde o da risklidir. Özellikle et ve et ürünlerinin dondurmaları gerekir eksi 18 derecede" diye konuştu.

Piknik alanları da besin zehirlenmelerinin en sık meydana geldiği alanlardan biri. Özellikle mangalda et ürünlerinin az pişmesi ve açıkta bırakılan ürünler zehirlenmelere yol açıyor. Uzmanlar bu konuda mangalcıları uyarıyor: "Etin iç sıcaklığının 72 dereceye çıkması gerekir. Mangalda ateş çok harlı yanmamalı. Soğuk zincir kırılmamalı, et soğuk olarak ızgaraya atılmalı. Köfteyi yapıp açıkta bekletmemeli, aksi takdirde gıda zehirlenmesi olabilir."

Uzmanlar, pişmiş yemeklerin de en fazla 2 saat içinde buzdolabına koyulması gerektiğini belirtiyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *