ANASAYFA arrow right Ekonomi

Seyahat acenteleri, son 1,5 yılda çok ciddi darbe aldı

Seyahat acenteleri, son 1,5 yılda çok ciddi darbe aldı
YAYINLAMA: 30 Mayıs 2021 / 19.27
GÜNCELLEME: 30 Mayıs 2021 / 19.55
Uçak seferlerinin azlığının bilet fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu anlatan TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, “Yeni seferler başlatılmazsa fiyatların düşmesi mümkün değil” dedi

Seyahat acentelerinin son 1,5 yılda ciddi darbeler aldığını dile getiren Kılınç, yıl sonuna kadar ayakta kalma mücadelesi vereceklerinin altını çizdi. “Aşılanma sektörümüz açısından çok önemlidir. Çünkü en büyük gelir kaynağımız yurt dışıdır ve Avrupa’da bazı ülkeler kendilerinin gösterdiği aşıları olan kişileri kabul edecek. O nedenle aşılanmanın bir an önce tamamlanması ve yurt dışı kapılarının açılması lazım” dedi.

Kılınç, “Pandemiden önce İstanbul için promosyon sınıf biletlerin fiyatları 120’den başlıyorken, şu an en uygun promosyon biletin fiyatı 250-300 TL arasında değişiyor. Yani yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. Bu süreçte birçok müşterimizi online yönlendirdik. Online sistemde daha ucuz bilet satılıyor. Havayolundan daha uygun biletler veriliyor. Bunun sıkıntısı ortaya çıkacak. Bu sorunu çözmek için TÜRSAB olarak gerekli yerlere başvurduk” şeklinde konuştu.

Sahil kesimlerindeki oteller yüzde 50-60 dolu

Sahil kesimlerinde ki otellerin yüzde 50-60 oranında dolu olduğunu açıklayan Kılınç, “Otellere müşteriler turizm seyahat acentesi aracılığıyla geliyorlar. Dolayısıyla acentelerin işleri de az da olsa açılacak. Türkiye, 2020 yılı turizmini bir önceki yıla oranla yüzde 60 daha düşük kapattı. O nedenle bu yaz turizm sezonunun canlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın harekete geçmesi lazım. TÜRSAB olarak elimizden geleni yapıyoruz ama Kültür ve Turizm Bakanı turist getirmek için Rusya’ya gitti, aynı gün Rusya’dan turistlerin gelmesi bu ayın sonuna kadar ertelendi. Kültür ve Turizm Bakanı’nın ihmallerinden dolayı yurt dışından turist getirmekte zorluk yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

Kentimizdeki eğlence merkezlerinin artırılması lazım

Kılınç, Gaziantep’in gastronomi kenti olmasından dolayı turizm açısından avantajının olduğunu ve insanların kente günübirlik geldiğini belirtti, GAP turlarının başladığının müjdesini verdi. “GAP turları Gaziantep’i geçiş noktası olarak görüyorlar. Kentimizde eğlence mekanlarının az ya da kapalı olması nedeniyle Şanlıurfa’da veya Mardin’de konaklıyorlar. Gaziantep’te birkaç eğlence merkezi var ve bunun dışında bir çeşitlilik yok. Eğlence merkezlerinin artırılması lazım” diye konuşma yaptı.

Sektör küçülmeye gidiyor

Bu süreçte el değiştiren acentelerin bulunduğunu ve birçok acentenin ise personel çıkarttığı tespitini yapan TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Acenteler çok sıkıntı yaşıyor ve sektör küçülmeye gidiyor. Çeşitli kurumlar acentelere destek verdi fakat bir defalık destek ile turizm sektörü ayakta duramaz. Çünkü uzun süre yetiştirdiğimiz elemanlar ve geçindirmeleri gereken aileleri var. Bu sektörü ayakta tutabilmek için uzun ve ileriye dönük bir destek paketinin açıklanması ver vakit kaybetmeksizin verilmesi gerekiyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *