ANASAYFA arrow right Siyaset

Şevkin: "Anlaşılan o ki; iktidar TOGG’un seri üretimini de ihracını da göremeyecek”

Şevkin: "Anlaşılan o ki; iktidar TOGG’un seri üretimini de ihracını da göremeyecek”
YAYINLAMA: 21 Ekim 2021 / 20.05
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2021 / 20.05
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye'nin ilk "yerli" otomobil projesi TOGG'la ilgili olarak " Anlaşılan o ki; iktidar TOGG’un seri üretimini de ihracını da göremeyecek” dedi.

TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi, CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye'nin ilk "yerli" otomobili olacak TOGG'la ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın TOGG’un 2022 yılı sonunda seri üretime geçileceği yönündeki açıklamasına anımsatan Şevkin, projenin henüz fabrika inşaatının bitmediğini, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun ise TOGG’un 2024-2025 yılında dünyaya satılacağı yönünde açıklamalar yaptığını belirterek, “Süre uzadıkça uzuyor. Anlaşılan o ki; iktidar TOGG’un seri üretimini de ihracını da göremeyecek” dedi.

Türkiye İhracatçı Meclisi ve İhracatçı Birlikleri Kanununda değişiklik teklifinin görüşüldüğü komisyon toplantısında söz alan Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de tam anlamıyla bir kavram karmaşası yaratıldığını söyledi. Ekonominin her katmanında ‘yeni’ diye tabir edilen oluşumların ömrü birkaç yılla sınırlı kaldığına işaret eden Şevkin, 2018 yılında Ticaret Bakanlığı öncülüğünde TİM nezdinde kurulan Türkiye Tanıtım Grubu’na ne olduğunu sorguladı. 

Şevkin, “Tanıtım Grubu bu yeni teklifle ve kurulan İhracatı Geliştirme AŞ ile birlikte tasfiye edilmiş oluyor. İhracatı geliştirmek isimleri değiştirmekle olmaz, nitekim de olmuyor arkadaşlar! İhracatçılar; fikir projelerinden, düşüncelerden ve isim değişikliklerinden öte doğru model ve sistem üzerine kurulmuş, değişen dünya düzeninde uluslararası normlara göre, uygulanabilir düzenlemeler bekliyor” diye konuştu.

 “2 yıl boyunca ne yaptı bu Türkiye Tanıtım Grubu?” diyerek sözlerini sürdüren Şevkin, iktidara “İhracatın artışına yönelik ne gibi çalışmalar içerisinde bulundu? Mesela Türkiye’yi hangi ürün gruplarında dışa bağımlı olmaktan kurtardı? Ya da hangi yeni ürün veya ürünlerin ihracına olanak sağladı? Son 2 yılda ihracatı ne kadar arttırdı? Türkiye’yi yurtdışında hangi faaliyetlerle tanıttı?” sorularını yöneltti.

İhracatçıların taleplerini de sıralayan Şevkin şunları kaydetti:

“İş dünyası kullanılan Exim kredilerinin arada hiçbir özel banka olmadan direkt kullandırılmasını ve yüksek faiz uygulanmamasını bekliyor. İhracat desteklerinin de arttırılmasını isteyen iş insanları serbest bölgeler için getirilen vergi kolaylığının dışında ihracatçılara yönelik ilave kolaylıklar getirilmesini de diliyor. Üretici ihracatçıların serbest bölgeler konusunda özendirilmesi ihracatı olumlu yönde etkileyen unsurlar arasında yer alacaktır.”

Otomotiv sanayinde teknoloji faktörünün, rekabet düzeyini önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, otomotiv sanayinde teknolojik gelişmelerin takip edilmesi için AR-GE harcamaları arttırılması ve üniversite-sanayi işbirliği olanakları geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. 

27 Aralık 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tanıtımını yaptığı, 18 Temmuz 2020'de yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle fabrika inşaatı başlatılan ve Türkiye’nin otomobili olarak lanse edilen TOGG’da işlerin yolunda gitmediğini örneklerle anlatan Şevkin şöyle konuştu:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın son açıklamasına göre 2022 yılı sonunda seri üretime geçilecek; ancak henüz fabrika inşaatının bitmediğini anımsatmakta fayda görüyorum. Hemen akabinde Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun açıklamasına bakıyoruz. Diyor ki: ‘Otomobillerimizi hem vatandaşımız kullanacak hem de inşallah 2024-2025 yılında da dünyaya satacağız’. Süre uzadıkça uzuyor. Anlaşılan o ki; iktidar TOGG’un seri üretimini de ihracını da göremeyecek…”

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *