ANASAYFA arrow right Yaşam

Sendikacılık ve örgütlenme imkansıza yakın hale geldi

Sendikacılık ve örgütlenme imkansıza yakın hale geldi
YAYINLAMA: 18 Haziran 2020 / 21.24
GÜNCELLEME: 13 Temmuz 2020 / 21.58
Sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan işçilerin sesi olacaklarını söyleyen A. Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Bülent Gökmen, işçileri sendikaya üye olmaya davet etti.

“Şu anda 13 ilin il, ilçe başkanlıkları ile bazı bölgelerin bölge başkanları atamalarını yaptık. Ümidimiz kısa sürede de Gaziantep’e de başkanı ataması yaparak mağduriyet yaşayan sağlık ve sosyal hizmet iş kolundaki işçi arkadaşlarımıza destek vereceğiz ve onların sesi olacağız” şeklinde konuştu.

Günümüzde işçi haklarının sendikaların duyarsızlığı nedeniyle gerilemeye başladığını anlatan Gökmen, “İş kolumuzda özel sektörde sendikacılık yapmak örgütlenmek imkansıza yakın duruma geldi. İş kolu sağlık olması gerekirken, sendikaların kendi çıkar davası için büro, genel işler, metal, otelcilik vb. iş kollarına ayrılarak toplu iş sözleşmesi haklarından mahrum kalmıştırlar. Covid-19’la mücadele kapsamında sağlıkçılar diye söz edildiğinde hastane de çalışan güvenliğinden, hasta karşılama, tıbbi sekreter, hasta bakıcı, sterilizasyon, temizlik, röntgen, hasta bilgi yönlendirme personelleri, laboratuvar, teknik personeller vb. tüm çalışanlar sağlık çalışanı olarak kabul edilmeli” dedi.

Sosyal hizmet çalışanlarının da aynı sorunları yaşadığını kaydeden Gökmen, “Kendi içinde temizlik, güvenlik, bakım personeli, teknik personeller ek ders ücretli şeklinde birçok alana ve iş koluna ayrıldı. Sendikalar işçilerle işlerini bitirene kadar peşlerinde koşturup yetki aldıktan sonra, ya da aidat alma safhasına gelinceye kadar gülücükler dağıtıp, amaçlarına ulaştıktan sonra da işçileri sorunlarıyla baş başa bırakıyorlar” şeklinde konuştu.

İl bazında Toplu İş Sözleşmeleri mağduriyetleri çözecek

Genel Başkan Gökmen, 696 KHK ile kadroya geçen taşeron işçilerin toplu iş sözleşmesi yapamadığını hatırlatırken, “Maaşlarına enflasyon ya da yüzde farkı yansıtılmıyor. İŞKUR üzerinden işe giren arkadaşlar asgari ücret üzerinden çalışıyor. Eski kadrolu işçiler neredeyse 20 aydır toplu iş sözleşmesi farklarını alamadılar. Çünkü toplu iş sözleşmeleri hala imzalanmadı. İmzalansa da  geriye dönük en az 2 bin 500 liradan başlayan aidat kesintisi ile karşı karşıya kalacaklar. Öte yandan 696 KHK ile kadroya geçen taşeron işçi arkadaşlarımızı başka sendikalara geçişlerini engellemek için, kanuni dayanağı olmayan bir takım sözlerle kandırmaya çalışan sendikalarda mağdur etmektedir. Ekim ayından sonra toplu iş sözleşmesine dahil olacakları söylenen işçi arkadaşlarımıza, başka sendikaya geçerseniz faydalanamazsınız şeklinde aslı olmayan sözlerle kandırmaya çalışılıyor. İl bazında Toplu İş Sözleşmeleri bu mağduriyetleri çözecek” ifadelerini kullandı.

Kamu ve özel çalışanları sendikamıza davet ediyoruz

A. Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Bülent Gökmen, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Dikkat ederseniz sıra kıdem tazminatına geldi. Bunun tek sebebini sendikaların konuya hakim olamaması ve işçi haklarına yeterince sahip çıkamamasına ve hatta işverenlerle yeterli diyalog kuramayıp anlatamamasına bağlıyoruz. İşverenlerle anlaşarak yetki barajı varken bazı sendikalara özel olarak bu barajın dışında kalması sağlanıyor. Yani iş verenden bir şeyler alıyorlar ve mecburen işçilerin haklarını da savunamıyorlar. Sendika olarak yalnızca doğrularla işçi arkadaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Türkiye geneli ve Gaziantep olarak tüm hastane, acil sağlık hizmetleri, huzur evleri, sevgi evleri, çocuk destek birimlerinde çalışan özel ve kamu çalışanlarını sendikamıza davet ediyoruz. E-devlet üzerinden 513 kodlu Anadolu Sağlık İş Sendikası’na üye olabilirsiniz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *