ANASAYFA arrow right Güncel

Sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarmalar ILO'ya bildirildi

Sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarmalar ILO'ya bildirildi
YAYINLAMA: 20 Ocak 2021 / 14.27
GÜNCELLEME: 20 Ocak 2021 / 14.27

Çorum'da Ekmekçioğulları Metal fabrikasında sendikalaştıkları için Kod29'la işten atılan işçilerin Ankara’ya girişine önce izin verilmedi, işçilerin ısrarlı tutumu üzerine işçiler Başkent’e girdi. Çalışma Bakanlığı yetkilileriyle görüşme sonrası konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Sendikalaşmadan Kod29 ve ücretsiz izin uygulamasının sürekli kullanıldığının farkındalar. Ancak biz durumu Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) bildirdik, Haziran ayında Türkiye’deki bu durum Cenevre Konferansı’nda rapor olarak gündeme alınacak” dedi.  

Çorum'daki Ekmekçioğulları Metal'de çalışan işçiler DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlendi. Patron ise İş Kanunu'nun 25'nci maddesinde düzenlenen 'ahlak ve iyi niyet' kuralını gerekçe göstererek, 90 işçiyi işten attı. İşçilerin çıkışı Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) Kod29 olarak işlendi ve ileride girecekleri her işte karşılarına bu kod çıkacak.

İşyerleri önünde 43 gündür eylem yapan işçiler bugün sendikal haklarının tanınması için Çorum'da yaptıkları yürüyüşün ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde eylem yapmak için otobüslerle Ankara’ya gelirken polis tarafından durduruldu.

Çorum’dan gelecek arkadaşlarını Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde bekleyen DİSK üyelerini ise polis uzaklaştırdı. Bakanlığın etrafı çevik kuvvet ekipleri ve polis araçlarıyla abluka altına alındı.

İşçilerin otobüsleri Ankara girişinde bir benzinlikte uzun süre polis tarafından bekletildi. Polisle DİSK yetkilileri arasında yapılan görüşme sonucunda DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun Çalışma Bakanlığı yetkileriyle görüşme üzere Ankara’ya girişine izin verildi. İşçiler ise DİSK İç Anadolu Şubesi’ne gitti.

'Bakanlık farkında'

Bakanlık yetkilileriyle görüşmeleri hakkında ANKA Haber Ajansı’na bilgi veren Adnan Serdaroğlu, yetkililerin pandemi sürecinde işten çıkarma yasağı nedeniyle işverenlerin sendikalaşmaya karşı Kod29 ve ücretsiz izin uygulamasına başvurduklarının farkında olduğunu söyledi. Serdaroğlu, "Bunu söylediğimizde sessiz kaldılar. Onlardan işverenin bu hukuksuz tutumuna karşı baskı uygulamalarını istedik" dedi. Serdaroğlu, Çorum Valiliği'ne de işyerindeki hukuksuzluklarla ilgili müfettişlerin tuttuğu raporu ileteceklerini vurgulayarak, bu durumla ilgili valiliğin de işverene karşı devreye girmesini isteyeceklerini aktardı. 

Serdaroğlu, Türkiye'de sendikalaşmaya karşı işverenlerin başvurduğu İş Kanunu'nun 25'nci maddesinde düzenlenen ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na Kod29 olarak işlenen 'ahlak ve iyi niyet' gerekçesiyle işten çıkarma ve ücretsiz izne çıkarma uygulamasını ILO yetkililerine rapor halinde bildirdiklerini söyleyerek, "Biz durumu ILO’ya bildirdik, Haziran ayında Türkiye’deki bu durum Cenevre Konferansı’nda rapor olarak gündeme alınacak” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *