ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Semercilik de tarihe gömüldü

Semercilik de tarihe gömüldü
YAYINLAMA: 24 Kasım 2021 / 15.31
GÜNCELLEME: 24 Kasım 2021 / 15.31
Teknoloji, birçok meslek gibi semerciliği de tarihe gömdü. Gaziantep’te eskiden sayıları oldukça fazla olan semercilerden şu anda yalnızca biri mesleğini yaparak geçimini sürdürme çabası içerisinde.

Semercilik tarihe karışıyor

Yaklaşık 40 yıldan bu yana baba mesleği olan semercilikle geçimini sağlayan 65 yaşındaki Tahir Özmantar, artık hayvanlar ulaşımda yük taşımada kullanılmadığı için temel ihtiyaç kalmadığını, bu nedenle boş oturduklarını, çoğu zaman 15 gün siftah yapmadığını belirtti. Özmantar, “Bir yandan iş kalmadı bir yandan da yaşlandım. Semer yapacak gücüm kalmadı. Eskiden iş oluyordu, çalışıp kazandığım parayla geçimini sürdürüyordum. Bu yüzden de zevkliydi. Fakat teknoloji mesleğimizi öldürdü, adeta tarihe gömdü. İnsanlar artık otomobil ihtiyacını karşılıyor. Şiirde at arabası var kendi işimiz iyiydi, onlar da kalmadı. Yalnızca köylerde yaşayanlara bazen gerek oluyor, ama sayıları az, hatta bazıları evde derme Çatma semer yaparak idare ediyor. Bu yüzden de bize iş kalmadı” dedi.

Eskiden doğuya semer satıyorduk

Bundan 10:15 yıl öncesine kadar Gaziantep Descemer yapanların sayısının 15, nalbantların sayısının ise 30 civarında olduğunu, bu nedenle doğudaki şehirleri toptan semer ve nalbant sattıklarını, özellikle Mardin, Elazığ ve Erzurum gibi şehirlere bol miktarda satış yaptıklarını, fakat sekiz yıldan bu yana buralara da satış yapamadıklarını söyleyen Özmantar, “Oralardaki insanlar da semer yapmayı öğrendi, bu nedenle gelip buradan almıyorlar. Zaten hayvancılıkla uğraşanların sayısı da azaldı. Şimdi sadece köyden gelenlere semer yapıyoruz. Fakat bu sayı ayda 3 taneyi geçmiyor. İhtiyacımızı karşılayamıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *