ANASAYFA arrow right Yaşam

Sektörün sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor

Sektörün sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor
YAYINLAMA: 08 Eylül 2021 / 21.22
GÜNCELLEME: 08 Eylül 2021 / 21.22
Filizinn Moda Dünyası Kurucusu Filiz Sert, “Pandemiden önce metresini 20 liraya aldığımız kumaş 100 liraya, 100 liraya aldığım kumaş 400 liraya yükseldi” dedi

İşlerin geçen yıla oranla iyi olduğunu, ancak sektörün fiyat tarifesinden hammaddeye gelen zamlara, Suriyeliler’den mantar gibi gelinlikçi açılmasına ve merdiven altı üretime kadar birçok sorunu bulunduğunu ifade eden Sert, bu sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Suriyelilerle birlikte merdiven altı üretim arttı

Merdiven altı üretim yapan çok fazla yer olduğunu vurgulayan Filizinn Moda Dünyası Kurucusu Filiz Sert, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Suriyelilerle birlikte merdiven altı üretim arttı. Suriyeler de bizim sektöre girdi ve ürünleri evlerinde dikiyorlar. Daha çok Vatan, Düztepe, Cumhuriyet gibi kırsal mahallerde faaliyet gösteriyorlar. Ortada haksız bir rekabet var. Çünkü gelinliği evde diken Suriyeli’nin dükkân kirası, personel gideri ve maliye kaydı yok, vergi ödemiyor. Ama bizim maliye kaydımız var, vergimizi ödüyoruz, istihdam sağlıyoruz, dükkân kirası, elektrik, su ve diğer giderlerimiz var. Bu şartlar altında adil bir rekabet nasıl yapılacak? Dolayısıyla bu haksız rekabetin ortadan kaldırılması için gerekli denetimlerin yapılması gerekiyor.”

Verdiğimiz emeğin karşılığını alamadık

Sektör olarak pandemiden olumsuz etkilendiğini belirten Sert, “Tasarımcı olduğumuzdan durmadık, çalıştık, ancak satış yapamadık. Geçen yıl büyük umutlarla beklediğimiz düğün sezonundan umduğumuzu bulamayarak büyük hayal kırıklığı yaşadık. Verdiğimiz emeğin karşılığını alamadık. Gelirimiz azalırken, diğerlerimiz artmaya devam etti. Ancak bu sene işler iyi” açıklamasını yaptı.

Fiyat tarifesinin olmaması haksız rekabete neden oluyor

Sert, fiyat tarifesinin olmamasının haksız rekabete neden olduğunu söyledi. “Tarifemiz olmadığından rekabet adil değil. Örneğin; ben bir ürüne 3 bin lira demişsem, başka bir gelinlikçi 2 bin 800 demişse, müşteri fiyat olarak ucuz olanı tercih ediyor. Kalitemiz ve işçiliğimiz aynı değil. Son yıllarda mantar gibi çok fazla gelinlikçi açıldı. İşi bilen de bilmeyen de bu sektöre atıldı. Fabrikadan çıkan bir kişi aldığı tazminatla dükkân kiralayıp içine 50-60 gelinlik koyduğunda ‘Ben’ gelinlikçiyim diyor” dedi.

A’dan Z’ye tüm ham maddelere zam geldi

Sert, A’dan Z’ye tüm ham maddelere zam geldiğini kaydetti. “Pandemiden önce metresini 20 liraya aldığımız kumaş 100 liraya, 100 liraya aldığım kumaşın metresi 400 liraya yükseldi. Ham madde ile birlikte maliyetlerimiz de yükseldi, ancak fiyatlarda herhangi bir artış yapamadık. Çünkü vatandaşın cebinde para kalmadı. Bir gelinliği 8 yıl öncede 2 bin liraya kiraya veriyordum, şimdi de aynı fiyata veriyorum, fakat 8 yıl önce bir gelinliğin maliyeti 100 lira iken bu rakam bin 500 TL’ye çıktı” ifadelerini kullandı.

Mantar gibi gelinlikçi açılması sektörün kalitesini düşürdü

“Mantar gibi gelinlikçi açılması sektörün kalitesini düşürdü” diyen Sert, “Bir ürünü pazarlamak için o işten anlaman gerekiyor. Dolayısıyla işi bilmeyenlerin bu işe girmeleri sektörü kalitesizleştirdi. Ayrıca moda tasarımcısı ile gelinlikçi kavramlarının ayrı olduğunu bilinmelidir. Çünkü gelinlikçi, dikmeyi, kesmeyi ve kalıp almayı bilmez, hazır alıp satıyorlar. Biz, ise tüm parçalara birleştirir bir ürün ortaya çıkarırız” açıklamasını yaptı. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *