ANASAYFA arrow right Güncel

Sektörün geleceği verilecek zam oranına bağlı

YAYINLAMA: 27 Ocak 2023 / 21.56
GÜNCELLEME: 27 Ocak 2023 / 21.56
Artan maliyetler karşısında ayakta durmakta zorluk yaşanan dolmuşçu esnafı, yüzde 60 zam talebini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne iletti

Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, “Akaryakıt, araç parçaları, lastik fiyatları sürekli artıyor.  6 ay önce 7 bin TL olan bir çift lastik 12-15 bin TL arasında değişiyor. Bir aracın kaskosu 30 bin TL civarında. Artık tamircilerin yanında artık geçemiyoruz. Kural ihlali yapıldığında 500 lira yazılan ceza bin 300 TL oldu. Maliye artışları esnafımızı çok olumsuz etkiledi. O nedenle Büyükşehir Belediyesi’ne yüzde 60 zam talebimizi ilettik. Sektörün geleceği verilecek zam oranına bağlı” şeklinde konuştu.

Özverili bir şekilde çalışmamıza rağmen emeğimizin karşılığını alamıyoruz

Geçen yılın sıkıntılı geçtiğini söyleyen Çolak, esnafın para kazanamadığını, giderlerin ise arttığına dikkat çekti. “2023 yılı için asgari ücret 8 bin 500 TL olarak açıklandı. Sigorta primleri 3 bin 500 TL’ye yükseldi. Bir şoförün işveren maliyeti 13 TL dolaylarında. Bir araçta en az iki şoförün çalıştığını düşünürsek, hesap ortada. Sabah saat 05:00’da aracın kontağını çeviriyoruz, gece saat 00:00’da kapatıyoruz. Gece-gündüz demeden özverili bir şekilde çalışıyoruz. Buna karşın emeğimizin karşılığını alamıyoruz” diye konuştu.

487 araç ile ayda ortalama 1 milyon serbest yolcu taşıyoruz

Yolcu sayılarında gözle görülür bir düşüş yaşandığını ifade eden Başkan Çolak, “İnsanlar ekonomik kriz var diyerek evden çıkmıyor, bu da dolmuşa binen yolcu sayısının azalmasına neden oluyor. Ücretsiz kişi başı 3,5 lira destek veriliyor, ancak bu yetersiz. Bu desteğin en az 7 TL’ye çıkarılması gerekiyor. Araç kullanacak şoför bulmakta zorluk yaşıyoruz. Zaten 487 araç ile ayda ortalama 1 milyon serbest yolcu taşıyoruz. Buna can dayanır mı?” sorusunu sordu.

Birçok esnafımız borçlarını yapılandıra yapılandıra ayakta kalma mücadelesi veriyor

Araç fiyatlarının yükseldiğini vurgulayan Çolak, “Şu anda 12 yıllık araçların değiştirilmesi lazım ama bir aracın maliyeti 2,5 milyon TL oldu. Bu parayı nasıl vereceğiz? Şu anda 40 aracımız icralık durumda. Birçok esnafımız borçlarını yapılandıra yapılandıra ayakta kalma mücadelesi veriyor. Yüzümüz hiç gülmedi. Dolayısıyla talep ettiğimiz zam oranını almak zorundayız. Mazota, parçalara, diğer giderlere zam gelmesin biz de zam talebinde bulunmayalım. Eğer zam verilmediği takdirde bir başkan planımız var” ifadelerine yer verdi. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *