ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sektörler hızla kan kaybediyor

Sektörler hızla kan kaybediyor
YAYINLAMA: 19 Mayıs 2022 / 13.56
GÜNCELLEME: 19 Mayıs 2022 / 13.56
Irak Savaşı ile derinleşen kriz tüm sektörlerde etkisini sürdürürken, satışlarda büyük bir durgunluk olduğu ve ödemelerde sıkıntı çekildiğini belirten esnaf, “Uzun zamandan beri kan kaybediyoruz. Artık o da kalmadı. Halkın alım gücünün zayıflaması, piyasayı olumsuz yansıyor. Nereye kadar dayanacağız bilmiyoruz” diye konuştu.

Keseden yiye yiye sermayeyi bitirdik

Ayakkabı sektöründe satıcı da tamirci de satışlardaki durgunluktan ve iş yokluğundan yakınıyor. Yedi yaşından beri sektörde olduğunu söyleyen Abdullah Karagülle, 20 yıldan bu yana da ayakkabı satış yaptığını söyledi. Üç yıl öncesine kadar satışların iyi olduğunu, ancak ekonomik kriz ve ardından Irak Savaşı ile birlikte büyük bir durgunluk yaşadıklarını açıklayan Karagülle, “Piyasa çok durgun. Satış yok. Çoğu zaman siftahsız kepenk kapatıyoruz. Satış olmadığı için sürekli sermayeden yiyoruz. Bu şekilde gidebildiğimiz yere kadar dayanmaya çalışacağız. Keseden yiye yiye eldeki sermayeyi de bitirdik” dedi ve satış olmadığı için ödemelerde büyük sıkıntı yaşadıklarını bildirdi.

İş kaybımız %200

Abdülkadir Utar ise sektörde iş kaybının %200 olduğunu belirterek, son beş yıldan bu yana satışlarda düşme olduğunu ve son bir yıldan beri de düşüşün hızlandığını söylerken, Sıkıntılıyız, satış yok, piyasa durgun. Satışlarımız da %200 kayıp var” dedi. Ayakkabıcı esnafı da diğer esnaf grupları gibi piyasadaki durgunluktan nasibini alırken ödemelerde güçlük çekildiği bildirildi.

Esnaf, “Satışlarımızda %200 kayıp var. Milletin alım gücü kalmadı. Kime satacağız? Şehir merkezinde kaldığımız için insanlar artık 1 milyon TL dolmuş-otobüs parası verip gelmiyor. Gaziantep’te ulaşım çok pahalı. Yoksa ayakkabı fiyatları hitap ettiğimiz kesime göre ucuz” dedi.

Esnaf borca mal almayı terk etti

Satış olmadığından artık eskisi gibi dükkana mal alıp koyamadıklarını, satış olduğunda yerine yenisini bile zor koyduklarını söyleyen esnaf, “Vallahi eskisi gibi borca mal almıyorum. Mevcut ayakkabıları satmaya gayret ediyorum. Bu satışlarla herkes sermayeden yiyor, fakat daha fazla böyle devam edemez” diye konuştu.

Gaziantep kalitesiz ayakkabı cenneti

Ayakkabı tamircisi, piyasada çok kalitesiz ayakkabı satıldığını, tamir yaptıranların sayısında büyük düşüş olduğunu açıkladı. Esnaf, “Ben olaya iki şekilde bakıyorum. Birincisi Gaziantep’te kalitesiz, ucuz ve sağlıksız ayakkabı satışı çok fazla. İkincisi Suriye ve Türkiye cumhuriyetleri gibi ülkelerden yine kalitesiz beş-10 milyon liralık ayakkabı ithal ediliyor. Tüm bu kalitesiz ayakkabılar Gaziantep’te pazar bulabiliyor. Dolayısıyla beş-6 milyona ayakkabı alan bir insan böyle bir ayakkabı eskisi bile neresini tamir edilecek? Gidip yenisini alıyor. Gaziantep ucuz ve kalitesiz ayakkabı cenneti olmaktan kurtarılmalı “dedi.

Ayakkabı tamircileri boş oturuyor

Ayakkabısını tamir ettirenlerin sayısında büyük düşüş yaşandığını kaydeden esnaf, “Eskiden ortalama günde 20-25 iş gelirdi. Şimdi bu sayı onu geçmiyor. Zaten şu mevsimde çoğu insan terlik kullandığı için ayakkabı giymiyor. Bu yüzden de tamire gelen yok. Piyasa çok durgun. İnsanlar yırtık ve sökük de olsa yine ayakkabı giymeye devam ediyor. Eskiden ayakkabısı yırtıldığında rahatsızlık hisseder, utanır, gelir tamir ettirirdi. Ama şimdi parası yok ki tamire gelsin” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *