ANASAYFA arrow right Güncel

Sektörde kayıt dışı oranı yüzde 50’nin üzerinde

YAYINLAMA: 26 Eylül 2022 / 15.21
GÜNCELLEME: 26 Eylül 2022 / 15.21
Gaziantep Buzdolabı ve Çamaşır Makinesi Odası Başkanı Metin Ulu, sektördeki kayıt dışı çalışanların oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğuna dikkat çekti

 “Sektörümüzde her araç bir dükkân. Bu şekilde kimseyi takip edebilme şansın yok. Cebinde cep telefonu ve arabası olanlar her işi yapabiliyor. Tüm meslek dallarında olduğu gibi bizde de kayıt dışı çalışan Suriyeliler var. Hiçbir giderleri yok, maliye ve oda kayıtları bulunmuyor. Aldıkları paranın tamamı kazanç olarak ceplerine kalıyor. Fakat bir çalışanın bize maliyeti en az 10 bin lira. Dolayısıyla bir işten 500 lira kazansam giderlerimizi zor karşılarken, kayıt dışı çalışanın kazandığı 100 liranın tümü kazanç. Şu anda GESOB’un bu konuda çalışması devam ediyor. Yapılan çalışmalarla bu sorununda en kısa sürede çözüme kavuşacağını inanıyoruz” dedi.

Sezon kısa sürdüğünden esnafımız istediği iş hacmini yakalayamadı

İşlerin mevsim itibariyle durağanlaşmaya başladığını ifade eden Ulu, sezonun çok kısa sürdüğünü dolayısıyla esnafın önümüzdeki yılın yaz ayını beklediğini belirtti. “Sektör, yaz ayında çalışır, kazandığı para ile de kış mevsimindeki giderleri karşılar. Ancak sezon kısa sürdüğünden esnafımız istediği iş hacmini yakalayamadı. Gaziantep, büyüyen bir şehir. Buna doğru orantılı olarak esnafın iş hacmi büyümesi gerekirken, geçen yıl ki işlere yakın iş yapıldı” dedi.

Esnafımızın maliyet giderleri çok arttı

Fiyatların artmasının iş hacmini olumsuz etkilediğini kaydeden Başkan Ulu, “İnsanların alım gücü geçmiş dönemlere göre azalmış durumda. Tüm şartlar tüketicinin alışverişlerini kısmaya mecbur bıraktı. Ayrıca esnafımızın maliyet giderleri çok arttı, lakin gelirimiz aynı oranda artış göstermedi. En büyük giderimiz hiç şüphesiz akaryakıt, işçilik ve sigorta primleri, araç lastiği ile tamiri. Dolayısıyla bunların artması bizleri çok etkiledi” tespitini yaptı.

Ara eleman sorununu yavaş yavaş çözülmeye başlandı

Ulu, yapılan çalışmalar sonucunda ara eleman sorununun yavaş yavaş çözülmeye başlandığını duyurdu. “Devletimizin ara eleman probleminin çözülmesine yönelik büyük yatırımları bulunurken, aynı zamanda şirketimizin de yatırımları var. Meslek okullarına ağırlık verilmeye başlandı. Örneğin; 19 Mayıs Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nde sınıf oluşturuldu. Kayıtlar alındı. Öğrenciler, ihtiyaca göre yönlendirilecekler” şeklinde konuştu.

Hem oda güçlü olur hem de doğru işler yapılır

Nace koduna değinen Gaziantep Buzdolabı Ve Çamaşır Makinası Odası Başkanı Metin Ulu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nace kodlarının yanlış yönlendirmesi meslek kollarına hiçbir katkı sağlamıyor. Onun içinde Nace kodlarının bir an önce güncellenmesi gerekiyor. Örneğin; GESOB’te bir danışman görevlendirilecek, kayıt olacak esnaf bu kişi ile fikir alışverişinde bulunacak. Sisteme girip esnafın, gerçek meslek dalında olup olmadığını inceleyecek, eğer kendi meslek dalında değilse, o meslek dalına yönlendirilmesi yapılmalı. Bu şekilde olursa hem oda güçlü olur hem de doğru işler yapılır.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *