ANASAYFA arrow right Ekonomi

Sektör ve esnaf, ikinci kapanmayı kaldıramaz

Sektör ve esnaf, ikinci kapanmayı kaldıramaz
YAYINLAMA: 23 Temmuz 2021 / 20.40
GÜNCELLEME: 23 Temmuz 2021 / 20.41
16 aydan beri kapalı olan kahvehaneler 1 Temmuz normalleşme süreci ile birlikte kepenklerini açtı

Pandeminin başlamasıyla kepenklerini kapatan kahveciler, 1 Temmuz tarihi itibariyle yeniden faaliyete başladı. Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, 1 Temmuz itibariyle kahvehanelerde oyun oynamanın serbest bırakılmasının esnafı mutlu ettiğini, fakat ne sektörün ne de esnafın bir kapanmayı kaldıramayacağına dikkat çekti.

Sektörün yıl başına kadar kendini toparlayacağını düşünüyoruz

Kahvehane esnafının 16 aylık süreçte çok sıkıntı yaşadıklarını vurgularken, bu sıkıntının hemen atlatılmasının mümkün olmadığına dikkat çekti. “Esnaf işyerlerini açtı ama yeni işyeri açan esnaf gibi müşteri bekliyor. Çünkü insanlardaki tedirginlik devam ediyor. Bir an önce tekrar eski günlere kavuşmayı arzuluyor ve bayramdan sonrasından da çok umutluyuz. Sektörün ise yıl başına kadar kendini toparlayacağını düşünüyoruz” dedi.

2 sene önceki maliyetlerle şimdi ki maliyet arasında dağlar kadar fark var

Yeni bir fiyat tarifesi çıkardıklarını ve dağıtmaya başladıklarını sözlerine ekleyen İsabeşe, “Önceki fiyat tarifemizi 2 yıl önce çıkartmıştık. O zaman çayın kilosunu 55 liradan alıyorken, şimdi 100 liradan alıyoruz. 10 liraya aldığımız maden suyunun kolisi 20-24 liraya yükselmiş. Bunların yanı sıra elektrik, su kira ve diğer giderler arttı. 2 sene önceki maliyetler ile günümüzdeki maliyet arasında dağlar kadar fark var. Esnafın kira, vergi ve kredi borçları birikmiş. Dolayısıyla mecburiyetten fiyat tarifemizi yeniledik. Yeni tarifede kahvehanelerde çaylar 2 lira, kahveler 4 lira, çay ocaklarında çaylar 1,5 lira, kahveler 3 lira oldu” açıklamasını yaptı.

25-50 bin TL arasında bir yıl ödemesiz kredi istiyoruz

Kredi istediklerini bir kez daha hatırlatan Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kredi destek talebimizi 1,5 yıldan beri dile getiriyoruz. Hibe istemiyoruz, 25-50 bin TL arasında bir yıl ödemesiz, daha sonra ödemek şartıyla kredi istiyoruz. Bu parayla biriken kiralarımızı, yapılandırma olan borçlarımız ödemek istiyoruz. Eğer bu destek verilirse sektöre bir can suyu olur ve en kısa zamanda toparlanırız.”

İnternet salonlarının durumu kahvehanelerden daha kötü

İnternet salonlarına değinen Başkan İsabeşe, internet salonları da aynı sıkıntı içerisinde. Onlar da açıldı, ama bir dolu bir boş seklinde hizmet veriyor. İnternet salonlarının durumu kahvehanelerden daha kötü. Çünkü yüksek meblağlarda paralar harcamışlar. Bir kulaklığın maliyeti 700-800 lira almış. Böylesi bir işletme saatliği 2-3 lira ile dönmez. O nedenle internet salonlarına yönelik de bir fiyat tarifesi çıkarttık. 3,5 lira olan saatliği 5 liraya yükselttik, lakin bu fiyatı bile yüksek buluyorlar” diye konuşma yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *