ANASAYFA arrow right Ekonomi

Sektör, ikinci kapanmayı kaldıramaz

Sektör, ikinci kapanmayı kaldıramaz
YAYINLAMA: 31 Mart 2021 / 21.09
GÜNCELLEME: 31 Mart 2021 / 21.38
Umutlarını yaz mevsiminde bağlayan turizm ve konaklama sektörü, hafta sonu yasaklarının gelmesiyle hayal kırıklığı yaşadı. Çok zor şartlar altında hizmet verdiklerini dile getiren sektör temsilcileri, hükümetten acil destek istedi

Turizm ve konaklama sektöründe tehlike çanlarının çalmaya başladığını söyleyen Gaziantep Otelciler Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, sektörün ikinci kapanmayı kaldıramayacağının altını çizdi.

Gaziantep olarak Koronavirüs ile mücadelede başa dönüldüğünü ifade eden Yılmaz, sektör için sıkıntılı günlerin başladığını kaydetti. “Hafta sonu sokağa çıkma yasağının kaldırılması sevindirmişti, yeniden gelmesi derinden üzdü. Çünkü yaklaşık bir aydan beri Cumartesi ve Pazar günlerinde kısıtlamanın kalkmasıyla toparlandık, ama şimdi başa dönüyoruz” ifadelerini kullandı.

Devletin acilen destek vermesi gerekiyor

Yılmaz, “Hafta sonu yasak olduğundan müşteri Cuma gününden itibaren oteli terk ediyor. Dolayısıyla 30 günün sadece 18 günü çalışmış oluyoruz. 18 günlük gelirle personel maaşı, elektrik, maliye, kira gibi tüm giderlerimizi karşılamak zorundayız. O nedenle kısıtlamalar bizim için büyük bir sıkıntı oluyor. Çok zor bir süreçten geçiyoruz ve süreç halen devam ediyor. Devletin acilen konaklama sektörüne destek vermesi gerekiyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Her sektör gibi, bizim için de tehlike çanları çalıyor

Kente gelenlerin çoğunlukla ticaret ile uğraştığını kaydeden Başkan Yılmaz, “Ticaret için gelmek isteyen müşteriler diğer yerler kapalı olunca gelmiyor. Kısıtlamaların geri gelmesiyle iş kapasitesi yüzde 50 düşecek. Çok zor bir süreçten geçiyoruz, giderlerimiz çok fazla olduğundan maliyetler her geçen gün artıyor. Turizm ve konaklama sektörü için tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Toplum olarak maske, mesafe ve hijyene dikkat etmeliyiz” diye konuştu.

Desteklemeler verilmezse çok sıkıntılı günler gelecek

Dün sona eren Kısa Çalışma Ödeneğinin sürdürülmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, desteğin kesilmesi halinde işten çıkarmaların yaşanacağına dikkat çekti. Sektör daralıyor, daraldıkça müşteri kaybediyoruz. Çok acil can suyu olacak faizsiz veya düşük faizli krediler, kira destekleri verilebilir, kamu bankalarına olan borçlar ertelenebilir. Eğer bu tür desteklemeler verilmezse çok sıkıntılı günler bizleri bekliyor” dedi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *