ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Şekerimiz çok yüksek!

Şekerimiz çok yüksek!
YAYINLAMA: 15 Temmuz 2020 / 17.26
GÜNCELLEME: 15 Temmuz 2020 / 17.26
Şeker hastalarına hizmet amacıyla Eczacılar Odası bünyesinde İnsülin Bankası kuruluyor… Şeker hastalığında Türkiye birincisiyiz

Türkiye’de şeker hastalığında Gaziantep’in birinci sırada olduğunu belirten uzmanlar, kentte tespit edilen 70 bin şeker hastası bulunduğuna, 55 bin şeker hastasının da durumunun farkında olmadığına dikkat çekti. Şeker hastalarının oranının nüfusun yüzde 9.4’üne tekabül ettiği, 235 bin civarında da yüksek tansiyon hastası bulunduğu bildirildi.

GAP 2000 Projesi çerçevesinde bir yıl önce Türk Diyabet Vakfı önderliğinde yapılan araştırma sağlığımızın hiç de iyi durumda olmadığını ortaya koydu. GAZÜ Tıp Fakültesi, Tabipler Odası, Eczacılar Odası ve Amerikan Hastanesinin katkılarıyla Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonunda şeker hastalığında erken tanı, takip ve tedavi yöntemleriyle ilgili bir toplantı düzenlendi.

Amerikan Hastanesi Diyabet Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Şeker, Gaziantep’in şeker hastalığı sıralamasında Türkiye'de birinci sırada olduğunu belirterek, kette 70 bin civarında şeker hastası, 55 bin dolayında IGT'li (Şeker hastası olduğunun farkında olmayan, henüz hastalıktan dolayı bir şikayeti bulunmayan) hasta, 235 bin dolayında yüksek tansiyon ve 201 bin civarında da fazla kilolu hasta bulunduğunu açıkladı. Gaziantep nüfusunun yüzde 9,4'ünün şeker hastası olduğunu belirten Şeker, Güneydoğu illerinin tamamında İnsülin Bankası bulunduğunu hatırlattı.

GAP DİAB 2000 Projesi çerçevesinde Ramazan ayından sonra Eczacılar Odası bünyesinde bir insülin Bankası kurulacak ve bu bankadan 18 yaşın altında olan, en az haftada bir insülin alması gereken çocuklara ücretsiz olarak insülin dağıtımı yapılacak" diye konuştu. Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yalçın Kepekçi ise şeker hastalığının M.Ö. 5. yüzyıllardan beri bilindiğini belirterek "Ancak hastalığın tedavisinde kullanılan insülin bu yüzyılın başlarında bulundu. Yakın bir gelecekte hastalıkla başa çıkılabileceğini umuyoruz" dedi.

Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ersin Akarsu, diyabeti (şeker hastalığı) öğrenmenin, korunmanın ilk şartı olduğunu ifade ederek, "Diyabet iki şekilde ortaya çıkmakta olup, Tip 1: Doğuştan gelen, Tip 2: Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle 40 yaşın üzerinde ve şişman olan insanlarda görülmektedir. Pankreasın insülin salgılamada yetersiz kalmasıyla ortaya çıkan diyabet hastalığının belirtileri çok su içme, sık idrara çıkma, vücuttaki yaraların geç iyileşmesi, sık sık enfeksiyon geçirme vb. olarak sıralanabilir ve diyabet ömür boyu süren bir hastalıktır" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *