ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Sefalet ücretinde uzlaşmayacağız”

“Sefalet ücretinde uzlaşmayacağız”
YAYINLAMA: 04 Temmuz 2022 / 14.12
GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2022 / 14.12
Kamu çalışanları ile hükümet arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından ücretlerin ve çalışma koşullarının yıllarca hükümetin iki dudağının arasına bırakılarak, kamu emekçilerinin haklı ve meşru taleplerine kulak tıkandığı vurgulandı.

Memurların işi bırakması nedeniyle bazı kurumlarda sağlık, haberleşme, büro, karayolları, köy hizmetleri, enerji işkollarında hizmet aksadı.

Hükümetin kamu çalışanlarına dayattığı sefalet ücretine tepki göstermek amacıyla dün büyükşehir belediyesi önünde toplanarak basın açıklaması yapan kamu çalışanları hükümetin tutumunu protesto etti. KESK adına açıklama yapan Bozgeyik, “Ücretlerimiz ve çalışma koşullarımız yıllarca hükümetin iki dudağı arasına bırakıldı. Kamu emekçilerinin haklı ve meşru taleplerine kulak tıkandı. Tek yanlı belirlemelerle ücretlerimiz eridi, çalışma koşullarımız kötüleşti.

Yoksulluk sınırı bir milyarı aşarken sadece 57. hükümet döneminde ücretlerimizin enflasyon karşısında 242 milyon lira eridi. Ücret dağılımındaki eşitsizlik her geçen gün daha da büyüdü. Kira, aile, doğum yardımı gibi sosyal yardımlar komik rakamlarla bordromuzu işgal etti. Fazla çalışma, nöbet olağan hale geldi, yükselmelerde, mesleki eğitimde, tayin ve terfilerde haksızlıklar, kadrolaşma ve sürgün politikaları devam etti. Sendikal faaliyetlere yönelik baskı ve engelleme girişimleri sürdü” dedi.

Hükümetin, kamu emekçilerine 2003 yılı için sadece 5 katrilyonluk kaynak ayrıldığını ve IMF anlaşmaları nedeniyle bunun üstüne çıkılamayacağını ifade etmekle yetindiğini söyleyen Bozgeyik, “Konfederasyonumuz, kayıpların karşılanmasında, ücretlerdeki erimenin giderilmesinde ısrarlı oldu. Hükümet ise kamu emekçileriyle alay edercesine brüt 75 milyon teklif etti. 75 Milyonun neti 52 milyon. 52 Milyonun içinde 20 milyonu Kasım ayında enflasyon farkı nedeniyle almamız gereken miktar. Hükümet 2002 yılı için sadece 30 milyonluk artış önerdi. Çalışma yaşamının demokratikleşmesine ilişkin taleplerimiz konusunda da olumlu yaklaşım içine girmedi” diye konuştu.

Bozgeyik, “Görüşmeler süresince iktidarın maskesi bir kez daha düştü. Hükümet, IMF’den izin almadan nefes bile almadığını, kamu emekçileriyle değil IMF ile anlaştığını gösterdi. Artık alanlara çıkmaktan, mücadeleden, hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanmaktan başka çare kalmamıştır. Türkiye’de kamu emekçileri, hizmet üretimini dün durdurdu. Sefalet zammına tepkisini göstermek için alanlara çıktı. Birçok kette sağlık, haberleşme, büro, karayolları, köy hizmetleri, enerji işkollarında hizmetler aksadı” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *