ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Sedef işleme sanatı ‘erkek mesleği’ olmaktan çıktı

Sedef işleme sanatı ‘erkek mesleği’ olmaktan çıktı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Unutulmaya yüz tutmuş meslek olarak bilinen Sedef kakma sanatı kadınların emeğiyle geleceğe taşınıyor. Gaziantep Ezoge
Unutulmaya yüz tutmuş meslek olarak bilinen Sedef kakma sanatı kadınların emeğiyle geleceğe taşınıyor.
Gaziantep Ezogelin Halk Eğitim Merkezi’nde açılmış olan Sedef Kakma sanatına kadınların ilgisi büyük. Geleceğin unutulan sanatı olarak bilinen Sedef Kakma sanatı, kadınların hüneriyle, emeğiyle yeniden canlanıyor. Açılan kursta kadınlar meslek edinirken, ev ekonomisine de katkı sağlıyor. Kursta hoca eşliğinde eğitim alan kadınlar, bu sanatın ‘erkek işi’ olarak bindiğini ancak bu algıyı yıktıklarını söylüyor. Kadınlar bu kursun sonrasında iş yeri açacaklarını belirtiyor. Bu mesleği öğrendiğinde zorlandığını belirten Nurcan Çatalbaş, “Ezogelin Halk Eğitim Merkezinde haftanın beş günü sedef işleme eğitimi alıyorum. Yaklaşık altı aydır sedef işleme kursuna geliyorum. İlk zamanlarda istemiyordum, zorlanıyordum. Ama şimdi severek yapıyorum ve severek geliyorum. Bu iş bakıldığında çok kolay görünüyor. Ama yapmaya başladığında ne kadar zor olduğunu anlıyorsun. Sedef işleme sanatı 18 işlemden geçiyor. Biz yaptığımız ürünleri satıyoruz. Burada hem zamanımızı değerlendiriyoruz, hem de az da olsa para kazanıyoruz. Ben bu işlemeyi yaptığımda bütün stresimi atıyorum. Her şeyi bir tarafa bırakıp, kendini sadece işine veriyorsun” dedi.
‘Kadınların bu mesleği yapmaya
başlaması bence gurur verici bir şey’
Bu mesleğin kadınlar tarafından yapılmadığını belirten Çatalbaş şunları söyledi:” Genelde erkekler tarafından yapılan bir meslek. Çok zahmetli ama bu iş sadece erkeklerin yapacağı bir iş değil. Bu kadar ünlenmesi, kadınların da yapmaya başlamasıyla oldu. Kadınların bu mesleği yapmaya başlaması bence gurur verici bir şey.”
‘Şuan kursun yüzde
90’ı kadınlardan oluşuyor’
Sedef işleme sanatına hobi olarak başladığını dile getiren Melek Demirtaş ise, “Ben lisans mezunu bir hemşireyim. Şu anda atama dönemi olmadığı için bir hobi arıyordum. Daha önce yapmadığım bir meslek olduğu için merak ederek başladım. Başladıktan sonra da işin içine girince çıkamıyorsunuz. Ben 8 aydır bu işin içindeyim. Güzel ve yapılabilecek bir meslek olduğunu gördüm. Daha önce hiç duymamıştım. Biz evde yaşanan bir sorunun ardından çıkıp kursa geldiğinizde her şeyi unutuyorsunuz. Sanat öğreniyorsunuz. Bu iş hobi dışında ek olarak ekonomik bir kazanç oluyor. Bu iş artık benim için hobi olmaktan çıktı, bir meslek oldu” ifadelerinde bulundu.
Demirtaş son olarak şunları söyledi: “Biz bu sanatı çarşıda görüyorduk. Ama bunu kadınların da yapabildiğini bilmiyorduk. Şuan kursun yüzde doksanı kadınlardan oluşuyor. Bu da bu algının yıkıldığını ve sedef işleme mesleğini kadınların da yapabildiğini gösteriyor.” Esra Aydın
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *