ANASAYFA arrow right Güncel

Sebze, meyve asgari ücretli ve dar gelirli için lüks oldu

Sebze, meyve asgari ücretli ve dar gelirli için lüks oldu
YAYINLAMA: 09 Mayıs 2022 / 20.56
GÜNCELLEME: 09 Mayıs 2022 / 20.57
Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, “Tüketici sağlıklı beslenme değil, karnını doyurma derdinde” dedi.

Sebzede yıllık enflasyonun yüzde 178 olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Sebze, meyve asgari ücretliler ve dar gelirliler için lüks oldu. Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin çoğunluğu yeterli ve dengeli beslenemiyor. Yeterli ve dengeli beslenme tüketicilerin evrensel hakkı. Sebze üretim maliyetlerini düşürmek için üretimde kullanılan ithal girdiler Türkiye’de üretilmeli. Sebze aracıları ve spekülatörleri üzerinde gerekli önlemler alınmalı ve küçük üreticiler desteklenmeli” şeklinde konuştu.

Asgari ücretin altında geliri olanlar yeterli sebze ve meyveye erişemiyor

TÜİK’in 2022 yılı Nisan ayı istatistiklerine göre 12 sebzenin son bir yıllık ortalama enflasyonunun yüzde 178 olduğunu açıklayan Yılmaz, “Çarliston biberde yıllık enflasyon yüzde 155, dolmalık biberde yüzde 153, sivri biberde yüzde 143, domateste yüzde 157, havuçta yüzde 83, kabakta yüzde 114, kuru soğanda yüzde 173, kıvırcıkta yüzde 221, maydanozda yüzde 169, patlıcanda yüzde 267, salatalıkta yüzde 149, patateste ise yüzde 343. Özellikle de tüketicilerin yarıdan çoğunluğunu oluşturan asgari ücretliler ve asgari ücretin biraz üzerinde geliri olanlar ile asgari ücretin altında geliri olanlar için sebze, meyve lüks oldu. Bu kesim yeterli sebze ve meyveye erişemez oldu” tespitinde bulundu.

 Tüketicilerin çoğunluğu açlığa mahkûm edildi

Başkan Yılmaz, “Dar ve düşük gelirli hanelerin önemli bir kesiminin kirada ikamet ettiğini de dikkate aldığımızda, çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin çoğunluğunun yeterli ve dengeli beslenemediği bir gerçek. Sebze ve meyve fiyatları ile birlikte et, süt ve süt ürünleri fiyatlarını da dikkate aldığımızda, dar gelirli ve yoksulluk sınırının altında geliri olan tüketicilerin çoğunluğu açlığa mahkûm edildi. Sebze pahalılığının en önemli nedenlerinden olan ithal girdilerin Türkiye’de üretilmesi sebze üretim maliyetlerini düşürecek” diye belirtti.  

Küçük üreticilerin desteklenmesi gerekiyor

Sebzelerin dağıtımı ve pazarlanması sürecine egemen olan aracılar ve spekülatörler üzerinde gerekli önlemlerin alınması ve küçük üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yeterli ve dengeli beslenme tüketicilerin evrensel hakkıdır. 2022 yılı Nisan ayı için dört kişilik hanenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için 5 bin 323TL gerekli. Bu bedel 4 kişilik hanenin açlık sınırı. 4 kişilik hanenin yoksulluk sınırı ise 17 bin 340TL. Söz konusu açlık ve yoksulluk sınırlarını dikkate aldığımızda; tüm çalışanların, işsizlerin ve hanelerin insanca yaşayabileceği, yeterli ve dengeli beslenebileceği koşulların ülke yönetimi tarafından oluşturulması dileğimiz ve beklentimiz.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *