ANASAYFA arrow right Güncel

Sayıştay, şirketlerden lüks araç alan Bakanlığa ‘etik’ uyarısı yaptı

Sayıştay, şirketlerden lüks araç alan Bakanlığa ‘etik’ uyarısı yaptı
YAYINLAMA: 12 Ekim 2020 / 15.45
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2020 / 16.14
Müteahhitlerin Bakanlığa yaptığı harcamaları ekleyerek teklif hazırladığını ve bu nedenle yükün devletin üzerine kaldığına dikkat çeken Sayıştay, Bakanlığa etik kuralları hatırlattı.

Kamunun büyük yapım ihalelerini alan şirketler Ulaştırma Bakanlığı’na 25’i lüks olmak üzere 96 araç, 255 hatlı cep telefonu aldı. Yüzlerce personeli yurtdışı gezilerine gönderdi. Müteahhitlerin bu harcamaları ekleyerek teklif hazırladığını ve bu nedenle yükün devletin üzerine kaldığına dikkat çeken Sayıştay, Bakanlığa etik kuralları hatırlattı.

Sayıştay, kamu kaynaklarının pazarlık yöntemiyle yapılan ihalelerle belli şirketlere peşkeş çekildiği iddialarına konu olan yapım ve danışmanlık ihalelerindeki etik dışı uygulamalarla ilgili önemli tespitlerde bulundu. Büyük kamu ihalelerinin çoğunluğunu alan bildik şirketlerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na 25’i lüks 91 araç ile cep telefonları, bilgisayarlar, televizyonlar verdiği, yüzlerce personeli yurtdışı ve yurtiçi gezilere gönderdiği belirlendi.

Sayıştay’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2019 Denetim Raporu’nda, müteahhit firmaların “İdarenin ihale konusu işle ilgili olmayan genel ve sürekli ihtiyaçlarını karşıladığı” bildirildi. Buna göre, bunun yolu büyük bölümü pazarlık yöntemiyle ihale edilen işlerle ilgili imzalanan sözleşmelerin “Diğer Hususlar” bölümünde düzenleme yapılarak açıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *