ANASAYFA arrow right Güncel

Sayıştay raporlarına göre PTT 1.2 milyon lira zarar etti

Sayıştay raporlarına göre PTT 1.2 milyon lira zarar etti
YAYINLAMA: 24 Şubat 2021 / 21.09
GÜNCELLEME: 28 Şubat 2021 / 20.15
Bugüne kadar kazancını sürekli artıran bir kurumun zarar etmesini veya ettirilmesinin bilinçli olduğuna inanıyoruz

Haber Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, “Sayıştay’ın 2018 ve 2019 raporlarına göre PTT’nin 1.2 milyon lira zarar ettiği söyleniyor. Hem dünyada hem de Türkiye’de her zaman kar eden bir kurumun zarar etmiş olması akıl alır gibi değil” dedi.

PTT’de liyakat kalmadığını belirten Balcan, “2013 yılında PTT A.Ş olmadan önce 399-1, 399-2 ve 657’lilerin çalıştığı dönemde liyakat esası vardı. Çünkü o dönemde bir kişinin veznedar, şef, müdür olabilmesi için hem kurumda belli bir süre çalışmış olması gerekiyordu ve aynı zamanda görevde yükselme sınavı vardı. Bu aşamaları geçtikten sonra o görev gelebiliyordu, ancak PTT A.Ş olduktan sonra 2-3 sendika ile grev kararı almıştık. PTT A.Ş yönetmeliği kabul edildikten sonra ileriki dönemlerde ücret kayıplarının olacağını ve sıkıntılı bir yönetmelik hazırlandığını ifade etmiştik ve haklı da çıktık” tespitini yaptı.

Kurumların yıpratılmasını kabul etmiyoruz

Genel Başkan Balcan, “İHS’lerin ( İdari Hizmet Sözleşmeli) tamamen asgari ücretin altında ve asgari ücrete denk düşecek bir ücret alması kabul edilebilir bir durum değildir ve son İHS ile birlikte yazılı sınav gerekmiyor. Yani İHS’li olmasından kaynaklı PTT A.Ş yönetim kurulunun uygun gördüğü kişiler her yere atanabiliyor ve maalesef liyakatten eser kalmadı. PTT, 180 yıllık bir geçmişi olan Türkiye’nin önemli bir kurumu. Bu kurumların bu şekilde yıpratılmasını kabul etmiyoruz” açıklamasında bulundu.

PTT, hizmet alımı ve iştirakler aracılığıyla zarar uğratılıyor

PTT AŞ’nin Türkiye Varlık Fonuna devredildiğini, dolayısıyla Sayıştay tarafından denetlenemediğini belirten Başkan Balcan, “Sayıştay’ın denetleyemediği bir kurumda denetlenebilirlik, şeffaflık, gelir adaletin dağıtılması konusunda kuşkularımız var. PTT, Türkiye Varlık Fonunda devredildikten sonra 2019 yılındaki durumunu incelemek imkansız gibi. Bugüne kadar kazancını sürekli artıran bir kurumun zarar etmesini veya ettirilmesinin bilinçli yapıldığına inanıyoruz. Çünkü Türk Telekom süreci de böyle oldu. Personelin gideri bellidir ve hizmet alımı, iştirakler aracılığıyla zarar uğratılıyor” tespitini yaptı.

Üyelerimiz baskı ve mobbinge maruz kalıyor

Haber Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, konuşmasını şöyle bitirdi: “Kamu kurumu hizmet kurumudur. Kar amaçlı kurulan kurumlar değil, hizmetlerin daha sağlıklı yürümesi için, daha liyakatli yapılması için yapılan kurumlardır. Haber Sen olarak, sorunları dile getirdiğimiz için son dönemde arkadaşlarımız baskı ve mobbing ile karşı karşıya kalıyor. Başka şube veya illere görevlendirmeler yapılıyor. İş yeri değiştirme ile ilgili davaları kazanıyoruz. Kaybedilen davalarda buna imza atanlardan bu ücretlerin alınması gerekiyor ki böyle yanlış kararlar alınmasın.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *