ANASAYFA arrow right Güncel

'Sayıştay, raporlara son şeklini vermeden önce denetlenen kurumun yöneticileriyle görüşecek'

'Sayıştay, raporlara son şeklini vermeden önce denetlenen kurumun yöneticileriyle görüşecek'
YAYINLAMA: 17 Mart 2021 / 13.56
GÜNCELLEME: 17 Mart 2021 / 15.22
Amacın; tespitleri rapora yazmadan idarelerin düzeltme yapmasına olanak sağlamak, bu yolla da raporlara yansıyan tespitlerin azalmasını önlemeye yönelik olduğu belirtiliyor.

Kamunun hesaplarını TBMM adına denetleyen ve tüm kısıtlamalara karşın birçok usulsüzlük ve yolsuzluğu ortaya çıkartan Sayıştay’ın çok tartışılacak bir uygulamanın hazırlığında olduğu ileri sürüldü.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, idare, denetlenen kurumların yöneticileri ile denetçilerin raporlar yazılmadan önce bir araya gelerek bulgulara ilişkin ‘değerlendirme toplantısı yapması’ yönünde karar aldı. Sayıştay Başkanlığı’nca alındığı belirtilen karar kapsamında, denetim bulgularının, ilgili idareye gönderilmeden önce yöneticiler ile değerlendirileceği ileri sürüldü.

Amaç; Tespitleri azaltmak, hataları ‘düzeltmek’

Eski uygulamada son aşamada Rapor Denetleme Kurulu’nda görüşülen bulguların şimdi bir de “değerlendirme toplantısı” filtresinden geçirileceği belirtildi. Uygulamanın amacının, “Tespitlerin bütün yönleriyle değerlendirilmesi suretiyle muhtemel hata payının en aza indirilmesi” olarak savunuldu. Ancak amacın, tespitleri rapora yazmadan idarelerin düzeltme yapmasına olanak sağlamak, bu yolla da raporlara yansıyan tespitlerin azalmasını önlemeye yönelik olduğu belirtiliyor.

Karara ilişkin hazırlanan ve denetçilere ulaştırılan genelgede, ‘Denetleme Sonuçları Değerlendirme Toplantısı’nda uyulması gereken kurallar özetle şöyle sıralandı:

-Toplantı, kamu idaresi üst yönetimine toplantı tarihinden en az bir hafta önce bildirilecektir. Gerekli görülmesi halinde, raporda konu edilmesi öngörülen tespitlere ilişkin özet bilgiler kamu idaresi üst yönetimine iletilecektir.

-Tespitler hakkında kamu idaresi üst yönetimi bilgilendirilecek ancak ikna etme çabası içine girilmeyecektir.

-Toplantıya, ekip başkanı ile uygun gördüğü denetçiler katılır. Gerek görmesi halinde grup başkanı da toplantıya katılabilir.

Rapor formatı değişti

2018 yılı denetim raporlarının TBMM’ye sunulmasının ardından TBMM KİT Hesaplarını İnceleme Komisyonu’na bilgi veren Sayıştay uzmanları, “sadeleştirme” adı verilen uygulama hakkında bilgi verdi. Uzman denetçiler tarafından hazırlanan raporların 2015 yılından bu yana iki daire başkanı, her daireden birer üye ve denetimden sorumlu başkan yardımcısından oluşan Rapor Değerlendirme Kurulu’nda denetlendikten sonra TBMM’ye sunulması ile yetinilmeyip “sadeleştirme” adı altında yeni bir yöntem uygulanmaya başlandığı kaydedildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *