ANASAYFA arrow right Dünya

Savaşta yeni bir aşamanın işareti

Savaşta yeni bir aşamanın işareti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.20
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.20
Suriye’nin rejim yanlısı güçlerin Afrin bölgesine girmesi ve TSK tarafından çekilmeye zorlanması dünya medyasında geniş yankı buldu
Suriye’nin rejim yanlısı güçlerin Afrin bölgesine girmesi ve TSK tarafından çekilmeye zorlanması dünya medyasında geniş yankı buldu

New York Times gazetesi, Suriye rejiminin Doğu Guta’taki “yıkıcı” bombardımanın sivillerin arasındaki yol açtığı zayiata vurgu yaptığı Beyrut mahreçli haberinde, Afrin’deki son gelişmelere de “Rus ve İranlı müttefiklerinin desteğindeki hükümet, kayıplarını azaltma kararlılığını açıkça belli ediyor. Guta bölgesini bombalarken ülkenin kuzeyinde bile hükümet yanlısı milisleri, Kürt Afrin bölgesine doğru ilerliyorlardı” diye yazıyor.
Rejim yanlısı güçlerinin “sınırı geçip kuzeye doğru ilerleyen Türk güçlerinden Afrin’i savunan Kürt milislerine katılmaya çalıştıklarını ancak Türk savaş uçaklarıyla topçu güçlerinin bombardımanı üzerine çekildiklerini” belirten gazete, Afrin’e giden hükümet yanlısı milis konvoyunun Abdullah Öcalan’ın bir portresinin yanından geçerken çekilen bir fotoğrafa yer verdiği haberinde şu görüşleri de dile getiriyor:
“Hükümetin Kürtleri destekleme hareketi, Rusya, Türkiye ve İran’ın ihtilafı azaltmaya yönelik aylarca devam eden diplomatik çabaları için tehdit oluşturdu. Aynı zamanda aralarında Türkiye, İran ve ABD’nin de bulunduğu, sonuçta çıkarı olan diğer ülkeler arasındaki askeri angajman için daha büyük bir potansiyeli olan savaştaki yeni bir aşamaya işaret ediyor.”
Washington Post gazetesi, Esad yanlısı milislerin “Türkiye’nin Afrin’deki taarruzunu durdurmak amacıyla bölgeye ulaştıkları” duyumlarına dikkat çekerek girdiği haberinde, bu gelişmenin “Türkiye ile Suriye’yi doğrudan bir çatışmaya tetiklemesi” olasılığına vurgu yapıyor.
Afrin’deki son gelişmelerin “Kürtler ve Suriye hükümet temsilcileri arasındaki haftalarca süren müzakereler izlediğini” kaydeden gazete, Ankara’nın “Suriye’nin kuzeyindeki taarruzunu acil bir ulusal güvenlik meselesi” olarak nitelediğine işaret ettikten sonra şunları söylüyor:
“Ancak çatışma, Washington için bir meydan okuma yarattı. ABD, NATO müttefiki olarak Türkiye’yi desteklerse de aynı zamanda İslam Devleti militanlarına karşı savaşta Suriyeli Kürt savaşçılarının müdafisi olarak Kürt savaşçıları ile Türk kuvvetleri arasında, Amerikan askerlerinin ortasında sıkışıp kalacağı bir çatışma olasılığını gündeme getirdi.”
Fransa’nın İngilizce haber kanalı France 24 de “Afrin’deki Esad yanlısı güçler Türkiye tarafından hedef alındı” başlığı ile verdiği haberde, Salı günü Suriye hükümeti yanlısı savaşçılardan oluşan bir konvoyun Afrin bölgesine girdikten sonra Türk topçu güçlerinin hedef alındığını belirterek, bu gelişmeyi “Suriye’nin kuzeyindeki ihtilafta dramatik bir tırmanış” olarak niteliyor.
Cidde merkezli Arab News gazetesi ise Türkiye’nin Salı günü “Suriye rejimi için savaşan güçlere bombaladığına” dikkat çekerken, bu olayı “ Kürtlerin kontrolündeki Afrin bölgesi için verilen savaşta önemli bir tırmanma” olarak yorumluyor. Haberde, “Öğleden sonra yüzlerce rejim yanlısı savaşçısı bölgede Türkiye’nin öncülüğünde Suriye Kürt militanlarına karşı yürütülen taarruzu durdurmak için bölgeye ulaştı” deniliyor. ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *