ANASAYFA arrow right Röportaj

Savaşla birlikte Suriye ile ticaretimiz sıfırlandı

Savaşla birlikte Suriye ile ticaretimiz sıfırlandı
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
“Savaştan sonra nakliyatta yüzde 50 düşüş gerçekleşti. İthalat ve ihracat ne kadar çok olursa o kadar çok araç çalışır, ama durum iyi olmadığı için çalışan araç sayımız da azaldı”

Nakliyeciler Odası Başkanı Zafer Aydıngüler, “Savaştan sonra nakliyatta yüzde 50 düşüş gerçekleşti.  İthalat ve ihracat  ne kadar çok olursa o kadar çok araç çalışır, ama durum iyi olmadığı için çalışan araç sayımız da azaldı” diyor

 

“Şu anda ekonomi durgun  olduğu için nakliye işleri de geriledi” diyen Nakliyeciler Odası Başkanı Zafer Aydıngüler, “Başpınar’daki çoğu fabrikanın çalışmadığı gözlemlenmektedir. Nakliye sektörü zaten 10 yıldan bu yana geriliyor. Şu anda esnafın çoğu kredisini ödeyemeyecek duruma geldi. Nakliyatçılığın ücreti düştüğü için bu işle uğraşanlar para kazanamıyor. Bu sorunların en temel nedeni ekonominin iyi olmamasıdır. Umarım ekonomi bu şekilde devam etmez ve nakliyatçılıkta daha yüksek paralar kazanır” diye konuştu.

Suriye’deki savaşın ekonomiye büyük darbe indirdiğini belirten Aydıngüler, Doğu’daki olayların da nakliye sektörüne yüzde 70 oranında darbe indirdiği görüşünde. Aydıngüler’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:


SABAH-  İçerisinde bulunduğumuz ekonomik durumu değerlendirdiğimizde nakliye sektörünün geleceğini nasıl  değerlendiriyorsunuz?

Zafer Aydıngüler - Bu durum Türkiye’nin ekonomisi ile alakalı olan bir durumdur. Nakit sıkıntısı yaşanıyor, ithalatın ihracatın biraz gerilemesinden dolayı 2016 yılı bizim için iyi bir yıl değil.  Ekonomi  ile nakliye doğru orantılıdır. Şu anda ekonomi durgun  olduğu için nakliye işleri de geriledi. Başpınar’daki  çoğu fabrikanın çalışmadığı gözlemlenmektedir. Nakliye sektörü zaten 10 yıldan bu yana geriliyor. Nakliyatçılığa yapılan  yatırımlara değmemektedir. Şu anda esnafın çoğu kredisini ödeyemeyecek duruma geldi. Nakliyatçılığın ücreti düştüğü için bu işle uğraşanlar para kazanamıyor. Bu sorunların en temel nedeni ekonominin iyi olmamasıdır. Umarım ekonomi bu şekilde devam etmez ve nakliyatçılıkta daha yüksek paralar kazanır. 

SABAH-  Doğu’daki olayların nakliyat sektörüne etkisini nasıl açıklarsınız? Bize bu konuda somut rakamlar verir misiniz?

Zafer Aydıngüler - Doğu tarafında 3-4 şehrimizde çok sıkıntılar yaşanmaktadır. Oradaki esnafın çalışmaması Batı’daki nakliyat ile uğraşanların da işinin gerilemesine neden oluyor. Doğu’daki işlerde,  yüzde 70 civarında düşüşe neden oldu.

SABAH-  Suriye savaşından önce ne taşınıyordu, savaştan  sonra ne taşınıyor? Bu konuda bir değişiklik var mı?
Zafer Aydıngüler –
Gaziantep ekonomisinin bel kemiği Suriye ve Irak’tı. Şu anda Suriye’de 4-5 yıldan bu yana savaş var. Ticaretimiz sıfıra düştü. Bazen yardım amacıyla yollanan eşyaların taşınmasında giden tırlar oluyor bu oranda yüzde 20 civarında.

SABAH-  Sektörden kaç kişi besleniyor, savaştan önce ve sonrasında bu rakamlarda ne gibi değişiklik  oldu?
Zafer Aydıngüler -
Nakliye sektörümüz Türkiye’nin en büyük filolarına sahip. Gaziantep, Türkiye’ye ve dünyaya açılan bir şehir. Türkiye genelinde Gaziantep sanayisinde 5. sırada olan bir şehir. Savaştan sonra nakliyatta yüzde 50 düşüş gerçekleşti.  İthalat ve ihracat  ne kadar çok olursa o kadar çok araç çalışır, ama durum iyi olmadığı için çalışan araç sayımız da azaldı. Bu durum sadece Türkiye için geçerli değil  dünya genelinde  olan  bir gerileme.

SABAH-  Körfez krizinden sonra bir çok kamyon, tanker atıf duruma düşüp  çürümeye terk edilmişti. Suriye savaşından sonra böyle bir durum söz konusu oldu mu?
Zafer Aydıngüler - Şu anda Suriye’de değil  ama Irak’ta petrol sıkıntımız var. Irak’ın genel merkezle sıkıntısı olduğu için orada da işler durgun. Önümüzdeki günlerde Irak’ta sıkıntılar giderse nakliyat konusundaki sıkıntımız da azalır.

SABAH-  Siz bir nakliyeci olarak  bu savaşı  ve ülkemize etkilerini nasıl değerleniyorsunuz?
Zafer Aydıngüler - Bizim en büyük sıkıntımız ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomilerdir. Görüldüğü gibi Irak’ta, Suriye’de olan savaş, Rusya ile yaşanan sorun, ambargolar gibi sorunlar Türkiye’yi büyük yönde olumsuz etkiliyor. Bu da işlerin olumsuz gitmesine neden oluyor. Bu sıkıntıların bir an önce çözülmesini istiyoruz.

SABAH-  Esnaf son bir senedir sıkıntı içerisindeyiz diyor. Ancak şu son  zamanlarda sıkıntının doruğa çıktığı gözlemleniyor. Bu son zamanlarda nakliyenin az olması anlamına geliyor, bu doğru mu?
Zafer Aydıngüler - Neticede sanayi çalışmazsa, ithalat- ihracat olmazsa, esnaf  daha zor duruma düşer. Bunu  10 yıldan beri dile getiriyoruz zaten. Türkiye büyük  bir ülke, ama bu ülkenin son  1.5 yıldan bu yana bir seçim süreci içerisinde kaoslar yaşandı. Bu da ekonomiye, doğal olarak nakliye sektörüne büyük zarar verdi. İşler bu şekilde devam derse nakliyecilikle uğraşan kişilerin sayısı azalacak.

SABAH-  Organize Sanayi Bölgesi’nde tüketilen  elektriğin arttığı söylendi. Bu nakliyeye nasıl  yansıdı?
Zafer Aydıngüler -.Elektriğin çok  tüketilmesi sanayicinin de çok çalışıyor olmasını  gösterir ama bu tarafta olan bir taşıma olmadığı için bizi olumlu bir yönde etkilemedi.

SABAH-  İran’da ambargonun kalkması bölge ekonomisine nasıl yansır? Bunun nakliyeye olumsuz yansıması olur mu?
Zafer Aydıngüler - ABD’nin ambargosunun kalkması Türkiye’de taşıma sektöründe iyi bir  heyecan yarattı. Henüz bir etkisini göremedik, ama önümüzdeki  süreçte etkisini  görmeyiz umuyoruz.

SABAH-  Oda olarak  ne tür sıkıntılar içerisindesiniz?
Zafer Aydıngüler - Türkiye’de taşıma sektörünün daha iyi  yere gelebilmesi için 2004-2016 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı yeni  yasalar çıkardı ve insanlar bu yasaların bedelini ödedi. Ne yazık ki 2006 yılından bu yana ulaştırma sektörünün daha iyi  yere gelebilmesi için bir yatırım, bir projesi olmamıştır. Biz oda olarak Ulaştırma Bakanlığı’na defalarca yazı göndermemize rağmen  bir işe yaramadı. Korsan firmalarının sayısının arttığı, yollarda kontrollerin daha sık yapılmaması gibi sıkıntılarımızı dile getirdik. Nakliye ne kadar gelişirse Türkiye’de o kadar gelişir. Sanayi ne kadar düşerse nakliye bir o kadar daha düşer. 2015 yılındaki seçim sürecinden bu yana nakliye yüzde 50  düşmüştür. Bu ticarette Rusya’nın da ihracat ve ithalatta ambargo oluşmasından dolayı o bölgeye çalışan yüzlerce firmaların iflasın  eşiğine geldiği görülmektedir. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı, bu firmalara herhangi bir destek sağlamadı. Bir yerde deprem oluşunca o  bölgenin tarımına yardım  ediliyor. Bugün nakliye taşımasında büyük  depremler oluşmakta. Ekonominin ayağı olan esnafa yardımcı olunması gerekirken, hiçbir zaman esnafa destek yapılmadı. Bu konuda esnafımızın sorunlarına çözüm üretilmesi ve destek çıkılması gerek. Ton ve kilometre konusunda haksız rekabetinin ortadan kaldırılması gerekiyor.  Nasıl ki taksilerin kilometreleri varsa, dolmuşların bir bedel fiyatları varsa bugün taşıma sektörünün de bir fiyatının olması gerekir. Haksız rekabet için bu fiyatların sabitleştirilmesini istiyoruz. Bu kolay bir iş değil tabi ki. Ama bir yerden başlanılması gerek. Nakliyatçı, bir imalatçının çıkardığı malzemeyi namusu gibi götürüp karşıya sapasağlam teslim ediyorsa bunun hakkının verilmesi gerekir.  Ne yazık ki esnafımızın alın teri, hakkı verilmiyor. Esnafımız  vergisini veremiyor artık ve bu da kaçak nakliyatçılardan kaynaklanan bir sıkıntı. Biz daima esnafımızın yanında olduk.  Hükümetten bu haksız rekabetin önlenmesini istiyoruz.

SABAH- Odanıza kayıtlı kaç üyeniz var?
Zafer Aydıngüler - Odamıza kayıtlı 200 üyemiz bulunmaktadır. Ulaştırma Bakanlığı’nın çıkarttığı yönetmelikle eskiden 400 üyemiz varken bu 200’e indi ve 200 tane de korsan çalışan var. Gücümüzün yettiği yere kadar denetim yapıyoruz. Adem Kesenek-Çiçek Bayram

 

 


Zafer Aydıngüler, “Dolar  düştüğünde, mazot ve akaryakıtın fiyatı da düşüyor. Bu da bizim  esnafın yüzünü güldürüyor. Yakıt fiyatları geriye çekilince nakliye fiyatları da  geriye çekiliyor. Bu taşıma sektörüne bir darbe oluyor. Fiyatlar arttıkça insanlarımız kaçakçılığa yönelecekler. Esnafımızda ucuzdan mal temin etmek için bu yola başvuruyor” diye konuştu.

 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *