ANASAYFA arrow right Yaşam

Savaşın en büyük mağduru kadınlar ve çocuklar

Savaşın en büyük mağduru kadınlar ve çocuklar
YAYINLAMA: 27 Ağustos 2021 / 20.58
GÜNCELLEME: 27 Ağustos 2021 / 21.08
Gaziantep Barosu Başkanvekili Avukat Melikşah Korkmaz ile Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu, “Afganistan’daki kadın ve çocukların acilen güvenli bölgeye naklinin sağlanması için herkesi tek ses ve tek yürek olmaya davet ediyoruz. Talebimiz aşağıdaki gibi olup tüm duyarlı oluşumlardan destek bekliyoruz” çağrısında bulundu.

Başkanvekili Korkmaz, “Savaşın en büyük mağdurları herkesin bildiği gibi kadın ve çocuklardır. Nitekim tüm dünyada yaşanan pek çok örnek ve herkesin bildiği Srebrenica Katliamında geç kalınması sonucu çok büyük kayıplar meydana gelmiştir. Taliban’ın yönetime el koymasıyla süregelen insan hakları ihlalleri ve infazlarının önüne erken geçilebilmesi için acilen gerekli önlemlerin alınması sağlanmalıdır. Tüm bu sebeplerle bir an önce Afganistan’daki kadın ve çocukların güvenli bölgeye intikallerinin sağlanmasını evrensel hukuk ve insan hakları kapsamında talebimiz” açıklamasını yaptı.

“Afganistan da yaşanan olaylar neticesinde Afgan kadınlarını ve çocuklarını terk etmemek gerektiği kanaatindeyiz” diyerek açıklamasına devam eden Korkmaz, “Bu bir insan hakları sorunudur. Yakın tehlike altındaki kadın ve çocukların ülkeden ayrılmayı beyan etmeleri ile doğrudan uçuşların yapılması gerekmektedir. Türk Askerinin Afganistan’dan çekilmesi ve Taliban’ın hiçbir ülke askerinin Afganistan’da kalmaması yönündeki açıklamaları İnsani bir trajedinin gerçek zamanlı olarak ortaya çıkmasına sebep olabilir” ifadelerini kullandı.  

Korkmaz, “Ülkemize kadın ve çocukların dışında genç Afgan erkeklerinin akın akın sınırdan geçerek girdiklerini gördük. Bu şahısların yanlarında kadın ve çocukların olmadığına da şahit olduk. Her savaşta en çok yara alan grubun kadın ve çocuklar olduğunu bildiğimiz halde elimiz kolumuz bağlı olarak beklemek ve yaşanan olaylara seyirci kalmak insan hakları adına utanç verici gelişmelerdir.

Taliban’ın 16 Ağustos tarihinde Afganistan yönetimine el koyup Kabil’den başlayarak ülkenin her yerindeki insanlık dışı eylemleri, insan hakları ihlallerinin ve infazların önüne geçilebilmesi adına güvenli bir bölgenin oluşturularak Afganistan’daki mağdur tüm kadın ve çocukların söz konusu güvenli alana alınıp tespitlerinin yapılması ve başka bir ülkenin güvenli bölgesine intikallerinin acilen sağlanması gerekiyor” dedi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *