ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Savaşın ekonomiye getirecek zarar 14.2 milyar dolar

Savaşın ekonomiye getirecek zarar 14.2 milyar dolar
YAYINLAMA: 09 Eylül 2021 / 13.33
GÜNCELLEME: 09 Eylül 2021 / 13.33
Irak’a yapılacak müdahalenin, bölgesel bir karmaşaya yol açmasının yanında, 2003’e yönelik tüm ümitleri kırdığı, savaşın önümüzdeki yıl vereceği zararın 14. 2 milyar dolara ulaşacağı ifade edildi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Demeği Gaziantep Şubesi Başkanı Mehmet Erdoğan, Gaziantep’teki bütün kurum ve kuruluşların Irak’a müdahaleden direkt etkileneceğini belirterek, GSO’nun “Gaziantep’in Irak’la ticari anlamda önemli bir ilişkisi yok” şeklindeki açıklamasını üzüntü ile karşıladıklarını açıkladı. Gaziantep’in dış ticaretinde Irak’ın ön sıralarda geldiğini söyleyen Erdoğan, bunun göz ardı edilmesinin büyük hata olacağını kaydetti.

Savaşın ekonomik dengeleri daha çok bozacağını ifade eden Erdoğan, Irak’a müdahalenin Türkiye’nin Öncelikle dış ticaret ve turizmini olumsuz etkileyeceğini belirterek, enerji fiyatlarının artmasına yol açacağını söyledi. Erdoğan, “Müdahalenin çok olumsuz etkileri olduğu uzun zamandır konuşuluyor, DEİK’e göre savaşın ekonomiye 2003 yılı için getireceği ölçülebilir maliyet 14.2 milyar dolar civarında. Aynı verilere göre, savaş halinde Türkiye’nin ihracat açısından 1.8 milyarlık zarara uğrayacak. Turizmde 5, pahalı petrol ithalatından 2.5, üretimdeyse 2.5 milyar dolarlık kayıp meydana gelecek.

Operasyonun 10 yıl içerisinde yaratacağı toplam maliyetin ise, 70 milyar dolar civarında olacak. Savaş kaygısı dolaysıyla ham petrol fiyatlarında yaşanacak artışın Türkiye’ye maliyetinin ise 2.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *