ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Satışlar yüzde 60 azaldı

Satışlar yüzde 60 azaldı
YAYINLAMA: 06 Mayıs 2022 / 14.41
GÜNCELLEME: 06 Mayıs 2022 / 14.41
Semt pazarı esnafı durgunluktan yakınıyor

Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde toplam 14 semt pazarı bulunduğu belirtilirken, her gün belli saatlerde pazar açıldığı ifade edildi. Sen pazarcıları derneği başkanı Hacı Baş, üç gün öncesine kadar satışlarda %60 azalma olduğunu belirterek, “Eskiden 100 parça mal satan pazar esnafı, şimdi 30-40 çeşit satabiliyor” dedi.

Piyasa durgun satışlar düştü

Piyasadaki durgunluktan semt pazarcıları da fena ilgilendi. Dernek Başkanı Baş, kayıtlı 400 üyeleri bulunduğunu, her pazarda açılan tezgah sayısının ise 300 civarında olduğunu açıkladı. Bazen bir esnafın altı pazarda, bazısının üç pazarda tezgah açabildiğini söyleyen Hacı Baş, “Diğer esnaf grupları gibi bizim işlerimizde de azalma oldu. Piyasa çok durgun satışlar düştü. Zaman zaman terk edenler oluyor. Geçen yıl pazarcıların çoğu terk etti. Çünkü iş yok, geçimini sağlayacak kadar para kazanamıyor” dedi.

Pazar esnafının çoğu vergi ödüyor

Semt pazarlarındaki esnafın %90’ının Maliye’ye kayıtlı olduğunu hatırlatan Hacı Baş, “Kimi çevreler pazardaki esnafın maliye kaydının olmadığını, bu nedenle haksız rekabet yapıldığını iddia ediyorlar. Oysa bu bilgiler doğru değil. Pazar esnafının %90’ı vergi kaydı var. Kalan yüzde onluk kısmı ise eşyasında kayda değer bir miktar olmadığı için kayıt edilmemeler oluşturuyor. Yani pazarlarda vergi kaçırıldığı falan yok. Halkı yanlış bilgilendiriyorlar şeklinde konuştu.

Tüketici şikayetini derneğe yapabilir

Pazar esnafı olarak modern çadır sistemine geçmeyi planladıklarını, böylece daha güzel görünümlü bir pazar amaçladıklarını hatırlatan Baş, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini, halkın Pazarcı esnafı ile ilgili sorun ve şikayetlerini de dernek başkanlığına rahatlıkla iletebileceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *