ANASAYFA arrow right Ekonomi

Satış yok, iş yok, sektör durgun, umutlarımız bayram sonrasına kaldı

Satış yok, iş yok, sektör durgun, umutlarımız bayram sonrasına kaldı
YAYINLAMA: 26 Temmuz 2020 / 20.43
GÜNCELLEME: 26 Temmuz 2020 / 21.19
Gaziantep Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Mahmut Özsoy, esnafın özel bankalara olan borçlarının ötelenmesinin elzem olduğunun altını çizdi

Sektörde daralmanın yaşandığını vurgulayan Özsoy, “Pandemi dolayısıyla siparişler iptal oldu, üretim durdu ve şu anda da mal temininde sıkıntı yaşıyoruz” dedi ve ekledi: “Satış yok, iş yok, sektör durgun, umutlarımız bayram sonrasına kaldı.”

Çek, senet ve kredi kartı ödemeleri ertelenmedi

Esnafın, pandemi sürecinde sıkıntı yaşadığını hatırlatan Özsoy, “Pandemi sürecinde esnafımız ve sektör büyük sıkıntılar yaşadı. Kredi alımında zorlanıldı, çek, senet ve kredi kartı ödemeleri ertelenmedi, sigorta primleri, elektrik, su ve diğer giderlerde eklenince son 3-4 aydan beri ekonomik anlamda zorluklar yaşandı. Esnaf, 25 bin lira kredi almak için 2 ay bekledi, ama krediyi alanlar kadar alamayanlarda oldu. Esnaf kefaletin hem ipotek hem de kefil gibi şartları ağır şartları var. Çünkü insanlar hem ipotek hem de kefil bulmakta zorlanıyorlar” ifadelerini kullandı.

Vatandaş öncelikle zorunlu ihtiyaçlarını almaya veya gidermeye çalışıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle esnafın tüm borçlarını ötelediğini kaydeden Başkan Özsoy, “Ödemeler Kasım ayında başlayacak, fakat insanlar tüm borçları bir anda nasıl ödeyecek? 1 Haziran tarihinde yasakların kalkmasıyla piyasalar hareketlendi, ancak şu anda işler yine durgun ve satış yok. Çünkü vatandaş öncelikle zorunlu ihtiyaçlarını almaya veya gidermeye çalışıyor. Toptancı olmamıza 4 günden beri 2-3 top kumaş satarken, perakendeci ne yapacak?” diye sordu.

Çek ve senetlerle ilgili çalışma yapılıp hayata geçirilmeli

“Çek ve senedini ödemeyenlere kanuni bir yaptırıp yok” diyen Gaziantep Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Mahmut Özsoy, konuşmasına şöyle devam etti: “Kanunlar alacaklıdan yana değil, borçludan yana. Pandemi sürecinde herkes çek ve senetlerini ödemeyi bıraktı. Yani çek ve senetlerin ödenmemesine yönelik kanuni yönden bir caydırıcılığının olmaması kötü niyetli insanların işine yarıyor. Dolayısıyla çek ve senetlerin ödenmesine yönelik bir çalışmanın yapılıp en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerekiyor.”

Manifatura ve tekstilde metre işi kalmadı

Özsoy, “Tekstil sektöründe kullanılan ipliği üretmenin yanı sıra halı dokumamız  var. Boyahane az, baskı ve boyamız yok. Denizli kendini tekstil alanında yenileyerek, Türkiye’de söz sahibi olmuştur. O nedenle sektörde bir küçülme yaşanıyor. Manifatura ve tekstilde metre işi kalmadı, piyasalar konfeksiyona, hazır giyime ve pakete yöneliyor” şeklinde konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *