ANASAYFA arrow right Dünya

Sarkozy, Kaddafi’den rüşvet almaktan gözaltında

Sarkozy, Kaddafi’den rüşvet almaktan gözaltında
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Eski cumhurbaşkanı gözaltına alında Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin zaferle çıktığı 2007 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının “yasa dışı finans” şüphesi üzerine Nanterre adli polisi tarafından gözaltına alındığı bildiriliy
Eski cumhurbaşkanı gözaltına alında
Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin zaferle çıktığı 2007 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının “yasa dışı finans” şüphesi üzerine Nanterre adli polisi tarafından gözaltına alındığı bildiriliyor. Sarkozy’nin Libya’dan milyonlarca Euro aldığı iddiası ediliyor.
Le Monde gazetesi, Nicolas Sarkozy’nin bu sabah Nanterre adli polisi tarafından sorgulandığını duyurduğu haberinde, Sarkozy ‘ın polis tarafından “2007 yılındaki zarferle çıktığı cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının Libya tarafından finanse edilmesi olasılığına ilişkin soruşturma kapsamında çağırıldığını” kaydetti.
“Bir soruşturmanın açıldığı Nisan 2013’den beri Sayın Sarkozy, ilk defa sorgulanıyor” diyen gazete, Sarkozy’nun 48 saat gözaltında tutulabileceğini belirtikten sonra bunun ardından yargıç önüne çıkarılabileceğini de belirtti. Haberde şu bilgilere de yer veriliyor:
“Mediapart sitesince Mayıs 2002’de Kaddafi’nin başında bulunduğu Libya tarafından Nicolas Sarkozy’nin kampanyasının finanse edildiği yönündeki Libyalı bir belgenin yayımlanmasından sonra soruşturmalar oldukça ilerledi ve eski cumhurbaşkanının kampanyasına ilişkin şüpheler güçlendi.”
Haberde, Kasım 2016’da, “aracı” olduğu belirtilen Ziad Takieddine’nin 2006 yılının sonu ile 2007 yılının başı arasında Trablus’tan Paris’e nakit olarak taşıdığı 5 milyon Euro'yu o dönemde İçişleri Bakanı olan Sarkozy'ye teslim edildiğini söylediğine dikkat çekildi.
Ne olmuştu?
Mayıs 2012’de Mediapart sitesinde, Kaddafi’nin Sarkozy’nin kampanyasına para aktardığına dair Libya resmi makamlarına ait bir belge yayınlanmıştı.
Nisan 2013’te ise Sarkozy hakkında soruşturma başlatılmıştı.
Kasım 2016’da Ziad Takieddine adında bir aracı, 2006 sonu ve 2007 başında, Tripoli’den Paris’e 5 milyon Avro aktarıldığını, paranın önce dönemin İçişleri Bakanı Claude Guéant’a, ondan da Sarkozy’ye aktarıldığını açıklamıştı.
Kaddafi hükümetinin eski görevlilerinden ve Fransa’yla ilişkilerden sorumlu Bechir Sale de Le Monde’a “Kaddafi, Sarkozy’yi finanse ettiğini söyledi” demişti.
Claude Guéant hakkında da sahtecilik ve vergide sahteciliğin aklanması şüphesiyle soruşturma açıldı.ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *