ANASAYFA arrow right Ekonomi

Sarımsak üretiminde merkez konumundayız

Sarımsak üretiminde merkez konumundayız
YAYINLAMA: 10 Mayıs 2020 / 18.56
GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2020 / 19.52
Ziraat Mühendisi Akın Apaydın, hasadı başlayan sarımsak ile ilgili açıklamalarda bulundu

Gaziantep’in sarımsak yetiştiriciliğinde Türkiye’nin merkezi konumunda bulunduğunu ve kent genelinde  18 bin dekar alanda sarımsak yetiştiriciliğinin yapıldığını anlatan Apaydın, “Hasatla birlikte dekardan ortalama bin 500 kg dolaylarında ürün elde edilirken bakım, besleme ve zirai mücadelenin doğru şekilde yapıldığı arazilerimizde bu değer 2 bin 500 kg seviyelerine ulaşmakta ve hatta geçmekte” dedi.

Türkiye’nin en erkenci sarımsağı ilimizde yetişiyor

Bölgemizde Beyaz Çin sarımsağı ve yerli çeşidimiz olan Antep sarımsağı çeşitlerinin yetiştirildiğini söyleyen Apaydın, “Üretilen sarımsakların bir kısmı taze tüketimde kullanılırken büyük bir kısmı ise dişlerinden istifade edilmek üzere kuruya bırakılmakta. Türkiye’nin en erkenci sarımsağını yetiştiren ilimizde, yapraklarının ve baş kısmının eşsiz aroması ile sofralarımızı süsleyen ilimize has yerli çeşidimiz olan Antep sarımsağının büyük çoğunluğu taze tüketimde kullanılırken bir kısmı da dişlerinden istifade edilmek üzere baş sarımsak olarak değerlendirilmekte. Kuru madde oranının ve ihtiva ettiği ‘ Allicin’ bileşiğinin oranın yüksek oluşu ile eşsiz aromasını yakalayan Antep sarımsağı yine bu özelliği sayesinde raf ömrünü uzatmakta” ifadelerini kullandı.

Beyaz Çin sarımsağını anlatan Apaydın, “Beyaz Çin sarımsağı baş ve diş iriliği ile tercih sebebi haline gelirken genellikle kuru olarak tüketilmekte. Üretimi bir hayli zorlu olan bu kıymetli mahsul için yetiştiricilik sezonu toprak hazırlığı ve ekimle birlikte Eylül ayı içersinde başlıyor. Oldukça zorlu geçen bu süreçte üreticimiz bakım, besleme, Soğan Sineği ve Trips gibi zararlılar bunların yanında ise Mildiyö, Soğan Pası, çeşitli küf hastalıkları ve pek çok yabancı ot ile mücadele vermekte. Bizlerde bu süreçte sağlıklı sebze üretimi, tarımda sürdürülebilirlik ve karlılık sağlamak gayreti ile çiftçimizin yanında olarak kendilerine mühendislik hizmeti sunduk. Nihai olarak çiftçilerimizde bizlerde emeklerimizin yüzlerde tebessüme sofralarda nimete dönüşeceği döneme yani hasat zamanına ulaştık” diye açıklama yaptı.

Fiyatlar üreticiyi tatmin edecek düzeyde

Firik olarak tabir edilen taze tüketim için üretilen sarımsakların hasadının başladığını ve kullanılacak sarımsağın hasadına ise 20 gün sonra başlanacağının altını çizen Ziraat Mühendisi Akın Apaydın, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “İlk olarak Araban ilçemizde başlayan hasat süreci Nurdağı ilçemizde son bulacaktır. Hasatla birlikte dekardan ortalama bin 500 kg dolaylarında ürün elde edilirken bakım, besleme ve zirai mücadelenin doğru şekilde yapıldığı arazilerimizde bu değer 2 bin 500 kg seviyelerine ulaşmakta ve hatta geçmekte. Yoğun ve yüksek girdilerle üretilen sarımsakta fiyatlar ise üreticiyi tatmin edecek düzeyde, bu durum ise yoğun emek sarf ederek üretim yapan çiftçimizin yüzünü güldürmekte.” Leyla Adın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *