ANASAYFA arrow right Ekonomi

Sarf malzeme fiyatları anormal şekilde arttı

Sarf malzeme fiyatları anormal şekilde arttı
YAYINLAMA: 28 Şubat 2021 / 19.12
GÜNCELLEME: 28 Şubat 2021 / 20.21
Gaziantep-Kilis Diş Hekimleri Odası Başkanı M. Yücel Özbaş, Covid-19 damlacık ve hava yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olduğundan, Diş hekimliği mesleğinin, bulaşıcılık açısından en riskli meslekler arasında yer aldığını söyledi.

Başkan Özbaş, “Özelde çalışan Diş Hekimlerimizin en büyük sorunlarından biri, bulaş riskini azaltmak için yapılan yatırımlardır. Daha önce muhasebesini bile yapmadığımız sarf malzeme fiyatları anormal şekilde arttı. Geçen sene Şubat ayında 20 liraya alınan eldiveni 100 liraya alırken, 7 liraya alınan maske 50 liraya yükseldikten sonra yoğun üretim sayesinde 20 liraya düştü” açıklamasını yaptı.

Alınan tedbirler kapsamında Gaziantep’teki vaka sayısının Türkiye ortalamasının altına inmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu ama rehavete kapılmamak gerektiğini ifade eden Özbaş, “Pandemi ile mücadelede önemli rol oynayan Filyasyon ekiplerinin bel kemiğini kamuda çalışan Diş hekimlerimiz oluşturuyor. Kamu hekim kadrosunun yüzde 80’i filyasyon ekiplerine katıldığı için ve pandemi tedbirlerinden dolayı kamu hastanelerimizde yeterli hasta bakılamamakta ve çalışan hekimlerimiz ek ödeme alamamakta” tespitinde bulundu.

Fakülte ve kontenjan sayıları azaltılmalı

Diş Hekimliği Fakülte sayılarının ve kontenjanlarının kontrolsüz şekilde arttığına dikkat çeken Gaziantep-Kilis Diş Hekimleri Odası Başkanı M. Yücel Özbaş, “Hiçbir alt yapı yatırımı olmadan, birkaç asistan atayarak kağıt üzerinde fakülteler kurulmakta, fakülte binaları olmadan öğrenci kabulü yapılmaktadır. Dolayısıyla öğrencilerin yetersiz eğitim alarak mezun olmalarına sebep olmakta ve halk sağlığı için büyük tehdit oluşturmaktadır. 1990 yılında 9 olan fakülte sayısı 99’a, kontenjan sayısı 4 kata kadar yükseltildi. Şu an çalışan Diş Hekimine denk bir sayıda öğrenci öğrenim görürken, bu 5 yıl sonra mevcut sayının ikiye katlanmasına anlamına geliyor. O nedenle fakülte kontenjan sayıları azaltılmalı istihdam için çalışmalar yapılmalı. Bu konuda aile hekimlerine entegre olunarak aile diş hekimliği uygulaması planlanmalı.” Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *