ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Şanlıurfa otoyolu Projesi 2005’te tamamlanacak

Şanlıurfa otoyolu Projesi 2005’te tamamlanacak
YAYINLAMA: 04 Ocak 2023 / 11.27
GÜNCELLEME: 04 Ocak 2023 / 11.27
Karayolları 5. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, yapımına 1999 yılında başlanan Gaziantep Şanlıurfa otoyolu projesinin yeterli kaynak aktarılırsa 2005 yılı sonunda tamamlanarak, yolun trafiğe açılabileceğini söyledi.

Çelikcan, Akçakale Sınır kapısının sınır ticaret merkezi olarak düzenlenmeye başlaması ve Irak’la başlayan ticari ilişkilerle birlikte otoyolun öneminin arttığına dikkat çekti.

Otoyol projesinin GAP ile beraber bölgenin tarım, sanayi ve turizm potansiyeli, İskenderun ve Mersin limanları ile dış dünyaya sunulması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Çelikcan, projenin daha sonraki aşamasında Şanlıurfa Habur Sınır kapısına kadar uzatılmasıyla, Irak’a ihracat yapan firmaların bu yolu kullanacaklarını düşünüldüğünde, yolun öneminin bir kat daha artacağını belirtti.

2000 yılında tamamlanması öngörülerek ihale edilen otoyolun yeterli ödenek sağlandığı takdirde iki yıl içinde tamamlanarak trafiğe açılabileceğini ifade eden Çelikcan, şöyle konuştu: “Çalışmalar, Irak‘taki savaşın sona ermesi ve insani yardımın mevcut ipek yolundan verilmesi nedeniyle, hızlandı. Bu kapsamda, karayolları genel müdürlüğü tarafından alınan bir kararla 2004 yılı Mayıs ayı sonunda yolun Şanlıurfa Birecik kesiminin tek şerit olarak trafiğe açılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda bizim bölgemizdeki Birecik Halfeti kavşak ve bağlantı yolunun yapılmasını hızlandırdık.”

Çelikcan, proje, Şanlıurfa Suruç, Suruç Birecik ve Birecik Gaziantep olmak üzere üç kısımda yürütüldüğünü, Suruç Şanlıurfa arasındaki yolun %75’ini, Birecik Suruç arasındaki yolun %95’inin, Birecik Gaziantep arasındaki yolun ise yüzde 50’sinin tamamladığını belirterek, “Alt yapısı tamamlanan projenin bağlantı yolları, üst geçitler, üst yapısı düşünüldüğünde projenin yüzde ellilik kısmı inşaat aşamasındadır” dedi.

Gaziantep Birecik kesimindeki yol yapımının Mersin beşinci bölge müdürlüğü kontrolünde olduğunu, Birecik ilçesindeki Fırat nehri üzerinde 1200 metre uzunluğunda yapılacak viyadükün yapımına başlandığını, ayrıca aynı güzergah üzerinde iki adet üst düzey köprülü kavşak ile üç adet viyadük bulunduğunu kaydeden Çelikcan, 53,4 kilometresi otoyol 9,1 kilometre bağlantı yolları olmak üzere 62,5 kilometrelik yolun yapımı için şu ana kadar 76 milyon dolar harcandığını belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *