ANASAYFA arrow right Ekonomi

Sanayide kullanılan elektriğin fiyatı artırıldı

Sanayide kullanılan elektriğin fiyatı artırıldı
YAYINLAMA: 01 Nisan 2022 / 13.56
GÜNCELLEME: 01 Nisan 2022 / 13.56
Elektrik ve doğalgaza 1 Nisan zammı

Doğalgaza bugünden itibaren geçerli olmak üzere gelen zammın ardından, bu sabah bir zam da sanayi abonelerinin elektrik tarifelerine geldi. Doğalgaza gelen zamla konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 35, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 44,30, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 50 artış oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), sanayi kesiminin kullandığı alçak ve orta gerilim elektrik fiyatını 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere artırdı.

Sanayi kesiminin kullandığı alçak gerilim elektriğin kWh başına 166.9128 kuruştan 204.8204 kuruşa çıkarıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan tarifelere göre, mesken, diğer bazı kullanıcı gruplarının tariflerinde kWh başına yaklaşık 1 kuruş indirim yapılırken, dağıtım şirketlerine genel aydınlatma amaçlı elektrik satışına kWh başına 66.5 kuruş zam yapıldı.

Buna göre, 1 Nisan'dan itibaren elektrik satış fiyatları tek terimli olmak üzere kWh başına; günlük 8 kWh sınırı altında kalan meskenler için 78.9190 kuruş, günlük 30 kWh sınırı altında kalan ticarethaneler için 133.1871 kuruş olarak uygulanacak.

Aynı gazetede Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) dağıtım şirketlerine kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan elektrik satışlarında da tarife yeniden belirlendi.

Buna göre, EÜAŞ'ın; dağıtım şirketlerine yapılan kayıp enerji satışları ve görevli tedarik şirketlerine yapılan satışlarda aktif enerji toptan satış tarifesi kWh başına 31.8592 kuruş olarak tespit edildi.

Dağıtım şirketlerine genel aydınlatma kapsamında yapılan satışlarda ise tarife kWh başına 138.2130 kuruştan 200.0000 kuruşa çıkarıldı. 

Doğal gaza evde yüzde 35,

sanayide, yüzde 50, elektrik

üretiminde yüzde 44,3 zam

BOTAŞ, bu sabahtan başlayarak yürürlüğe soktuğu fahiş zammı "uluslararası gelişmelere bağlı olarak yaşanan dalgalanmalar"la gerekçelendirdi. Avrupa'da "en ucuz doğal gaz"ın "tüketicilerimiz tarafından" kullanılacağını müjdeledi.

BOTAŞ gece yarısından geçerli olarak başladığı zamlı doğal gaz dağıtımıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada bugüne kadar "devletimiz tarafından tüketicilerimize yüzde 76 destek sağlandığını, "dünya fahiş enerji fiyatlarına maruz kalırken" BOTAŞ'ın bunu "tüketicilerimize  aynı oranda yansıtmadığı"nı ve zamlara karşın "konutlarda, Avrupa ülkeleri arasındaki en düşük fiyatlı doğal gazın ülkemizde kullanılmakta" olduğunu duyurdu.

Ancak, 1 Nisan 2022'den başlayarak "tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğal gaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması zorunluğu" dolayısıyla BOTAŞ "tüketicilerimiz"e doğal gazı aşağıdaki tarifeden zamlı olarak sağlayacağını açıkladı. 

■ Elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 44,30

■ Elektrik üretimi haricinde kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 50

■ Konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 35. 

BOTAŞ, buna rağmen "konutlarda kullanılan doğal gazın her bir metreküpüne Devletimiz tarafından yüzde 70 oranında destek verilmeye devam edileceğini" de açıklamasına ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *