ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sanayi Bakanlığı, tüketicileri uyardı

Sanayi Bakanlığı, tüketicileri uyardı
YAYINLAMA: 09 Haziran 2022 / 15.56
GÜNCELLEME: 09 Haziran 2022 / 15.56
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kredi kartlarında temerrüde düşen tüketicilerin borçları konusunda uyarılarda bulundu.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, kredi kartlarında temerrüde düşen tüketicilerin, borçlarını yeni faiz oranları üzerinden ödeyebilmeleri için 14 Nisan tarihinden önce, mutlaka ilgili bankalara yazılı başvuruda bulunmaları gerektiğini bildirdi.

Bilindiği gibi yeni tüketici yasasının geçici birinci maddesi ile 14 Mart tarihinden önce kredi kartı borcu temerrüde düşen ve icra takibi aşamasına gelen borçlar ile icra takibine konu olan kredi kartı borçlularına temerrüt tarihindeki ana paraya, yıllık %50’yi geçmemek üzere gecikme faizi uygulanması ve bunun da 12 eşit taksitte ödenmesine imkan sağlanmıştı.

Ancak söz konusu düzenlemeye karşın bankaların farklı tutumları nedeniyle bu konudaki tartışmalar devam ediyor. Konuyla ilgili bilgi veren Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, kredi kartı borcu nedeniyle temerrüde düşen tüketicilere haklarını yitirmemeleri konusunda da bir dizi uyarıda bulundu.

Başvurularınızı noter aracılığı ile yapın

Pektaş, 4822 sayılı tüketici yasasının geçici birinci maddesinin 14 Nisan 2003 tarihinde yürürlükten kalkacağını belirterek, mağdur durumda bulunan tüketicilerin mutlaka bu tarihten önce borçlu olduklarını bankalara bir dilekçeyle başvuruda bulunmaları gerektiğini hatırlattı. Özcan Pektaş, bankaların zaman zaman bu dilekçeleri kabul etmediklerinin gözlendiği belirtilerek, bu sorunun ortadan kaldırılması için başvuruların noterden ihtarname çekmek suretiyle yapılması uyarısında bulundu. Pektaş, başvurusunu noter aracılığı ile yapmasına karşın banka tarafından hakkında işlem yapılmayan vatandaşların, 14 Nisan tarihinden sonra da haklarını arama imkanına kavuşacaklarını anlattı.

İcra takibine girmiş kredi kartı borçlarının durumu konusunda da bilgi verirken, icra dairesinden, “Ödeme emri gönderilmiş ancak, henüz borç ve buna ait faize ilişkin itiraz tarihi geçmemiş ise bu durumda bunlar tüketiciler ilgili icra dairesine başvuruda bulunarak ödemeleri istenen para ve faizi bir dilekçeyle itiraz edebilirler” dedi. Pektaş, bu dilekçenin bir örneğini Sanayi ve ticaret Bakanlığının adresindeki internet sitesinden edinebileceğini bildirdi.

Kredi kartı borçları icra takibine girmiş ve taksitlerini icra dairelerine ödeyen tüketicilerin yeni yasadan yararlanabilecekleri için öncelikle ilgili bankaya yazılı başvuruda bulunmaları gerektiğini anlatan Pektaş, bu kişilerin ayrı icra tek tik hakimliğine de başvuruda bunlara kredi kartı borçlarının yeni faiz Üzerinden hesaplanmasını istemeleri gerektiğini bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *