ANASAYFA arrow right Güncel

ŞAM-ANKARA GÖRÜŞMELERİ

YAYINLAMA: 23 Eylül 2022 / 13.27
GÜNCELLEME: 23 Eylül 2022 / 13.27
Türkiye-Suriye diplomatik diyalogu Ekim'de başlayabilir

Suriye'de hükümete yakın el-Vatan gazetesi Rusya Dışişlerinin Ankara ve Şam Dışişleri Bakanları arasında diyalog başlatılmasını desteklediğini bildirdi. Çavuşoğlu ile el-Mikdad arasında önümüzdeki ay bir görüşme gerçekleşebilir.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihayıl Bogdanov, Moskova'nın Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında bir görüşme düzenleme fikrini desteklediğini söyledi.

Suriye'nin hükümet yanlısı el-Vatan gazetesi, Türkiye hükümeti içinde Suriye liderliği ile uzlaşma konusunda süregiden tartışmaları yakından izleyen kaynakların Şam ile diplomatik düzeyde diyalogun muhtemelen önümüzdeki ay başlayacağını söylediklerini bildirdi. 

Başta Türkiye'nin Suriye'nin büyük bir bölümünü işgal altında tutan askerlerini çekmesi konusunda net bir program olmak üzere üzere, tartışma başlıklarında ilerleme sağlanabildiği takdirde iki ülke dışişleri bakanları arasında gelecek ay ya da en geç yıl sonundan önce bir toplantı yapılması söz konusu. 

"Muhalifler" yakınlaşmadan kaygılı

Bu yakınlaşma, Suriye'de "muhalif" gruplarının geleceklerinden kaygıya düşmelerine yol açıyor. Londra'dan yayın yapan Şarku'l Avsat, Suriye'nin kuzeybatısındaki muhalif gruplarla bir toplantıda bir araya gelen bir Türk askeri kaynağının, Türk kuvvetlerinin Suriye'nin İdlib valiliği ve Halep kırsalından çekilmesine yönelik bir planının olmadığını söylediğini aktardı.

Kaynağa göre, bu bölgelerdeki Türk kuvvetleri "tamamen muharip birliklerden oluşuyor" ve Astana Anlaşması çerçevesinde Türkiye ve Rusya arasında 2020 başlarında imzalanan bir anlaşma uyarınca konuşlandırılıyor.

Bir Suriye muhalefet önderinin Şarku'l Avsat'a verdiği demece göree, "Son günlerde kuzeybatı Suriye'de gerçekleştirilen" bu özel toplantıda birkaç "muhalif" asker ve bir Türk askeri yetkilisi yer alıyordu. Kaynak, toplantıda Ankara ile Şam arasında daha sıcak ilişkiler ve normalleşme planlarına ek olarak Suriye'deki son gelişmelerin ele alındığını söyledi.

Rusya, Türkiye ve İran Dışişleri Bakanları buluştu

Rojava'da yayın yapan dijital haber mecrası North Press'in haberine göre Çarşamba günü geç saatlerde, Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları, Suriye'deki durumu görüşmek üzere New York'taki BM Genel Kurulu'nun 77 oturumuna (BMGK 77) ara verildiği sırada bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sergey Lavrov'un İranlı mevkidaşı Hüseyin Amir-Abdullahyan ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Astana formatında üçlü bir görüşmede Suriye'deki mevcut durumu ele aldığı belirtildi.

Lavrov, 11 yıldır iç savaşın harap ettiği Suriye'ye istikrar getirmenin gerekliliğini vurguladıklarını söyledi.

Lavrov'a göre, görüşmede Suriye ve çevresindeki mevcut durumla ilgili görüş alışverişinde bulunularak, sahada sürdürülebilir istikrar, Suriye'nin birlik, egemenlik ve bağımsızlığını korumaya dayalı güvenlik ve barış sağlamanın gerekliliği vurgulandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Mevlüt Çavuşoğlu, kapalı kapılar ardında gerçekleşen toplantıya BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pederson'ın katıldığını söyledi.

Çavuşoğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Suriye krizine siyasi bir çözüm bulmak için diplomatik çabalarını sürdürdüklerini" söyledi.

Üç dışişleri bakanı, Suriye krizine ve kuzeybatı Suriye'deki gerilimi düşürmeye yönelik bir çözüm için çaba göstermek üzere oluşturulduğu söylenen Astana anlaşması garantör devletlerini temsil ediyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *