ANASAYFA arrow right Ekonomi

Salgının kötüye gideceği yönündeki açıklamalar doları düşürüyor, altını yükseltiyor

Salgının kötüye gideceği yönündeki açıklamalar doları düşürüyor, altını yükseltiyor
YAYINLAMA: 23 Temmuz 2020 / 16.54
GÜNCELLEME: 23 Temmuz 2020 / 16.54
ABD ve Çin arasındaki gerginlikler, Covid-19 salgınının kötüye gideceğiyle ilgili haberler, dolarda düşüş getirdi, yerine konacak daha iyi bir rezerv para olmadığı için altın yükseldi.

Dolar, ABD ile Çin arasında artan gerilimin yatırımcıları temkinli davranmaya sevk etmesine paralel olarak başlıca para birimleri karşısında dip seviyelerden toparlanmaya çalışırken, TL tarafındaki yatay hareket sürüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının takip edileceği yeni güne dolar/TL yine 6,85 civarında başladı. Euro ve altın fiyatındaki yukarı yönlü hareket sürüyor.

Foreks anketine katılan 19 ekonomistin tamamı faizde değişiklik olmayacağı yönünde görüş belirtti. TCMB faiz kararını saat 14:00’te açıklayacak.

Euro, Avrupalı liderlerin Coronavirus yardım paketi üzerine anlaşmasıyla dün 21 ayın en yüksek seviyesi olan 1.1601 doları gördükten sonra yüzde 0,3 gerileyerek 1.1571 dolardan işlem gördü. Euro/TL ise 7,93'ü aşarak 2018 ağustos ayındaki şokun ardından TL karşısındaki en yüksek değerine ulaştı.

İLGİLİ HABE

Son 20 yılın en zorlu zirvesi: AB liderleri 750 milyar euroluk fon için uzlaştı

AB liderleri 750 milyar euroluk Coronavirus ekonomik canlandırma paketi üzerinde uzlaştı. Paketin 390 milyar eurosu hibe olarak, 360 milyar eurosu kredi olarak dağıtılacak.

Dolardaki zayıflık ve Çin ile yaşanan gerilim nedeniyle altın fiyatlarındaki artış da sürüyor. Spot altın fiyatı 1920 dolarlık rekoru kırmak için yukarı yönlü hareketini sürdürerek 1870 dolara kadar tırmandı. Ons fiyatındaki artışla gram altın fiyatı da 411 TL'nin üzerinde seyrediyor. Çeyrek altın 672 TL'den alıcı buluyor.

Jeopolitik belirsizlikler, Coronavirus pandemisinden dolayı zaten ralli yapmış olan altın ve gümüş gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklara destek oluyor. Dünyada Covid-19'a yakalananların sayısı, aralarında ABD, Hong Kong ve Avustralya gibi ülkelerde salgının yeniden ortaya çıkması ya da yayılması ile birlikte 15 milyonu aştı.

ABD VE ÇİN ARASINDAKİ GERİLİM TIRMANIYOR

ABD, dün Çin'e Houston'daki konsolosluğunu kapatması için cuma gününe kadar zaman verdi. ABD Başkanı Donald Trump, diğer konsoloslukların kapatılmasının da "her zaman mümkün" olduğunu söyledi.

Çin'in ABD'ye karşılık vereceğini açıklamasıyla dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki gerilim tırmanırken yuan neredeyse son iki ayın en sert düşüşünü kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *