ANASAYFA arrow right Sağlık

‘Salgının faturası, yoksul halka, işçiye ve sağlıkçılara yükleniyor’

‘Salgının faturası, yoksul halka, işçiye ve sağlıkçılara yükleniyor’
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2020 / 21.31
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2020 / 21.49
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, kentte vaka sayısının artışına ve salgının önlenmesi için ne tür tedbirler alınması gerektiğine dair açıklama yaptı:

“Kentimizdeki filyasyon ekipleri ve test sayısı hızla artırılmalı, hayalet taşıyıcılar saptanmalı, sosyal izolasyon ve kısıtlama süreçleri lokalleştirilmelidir. Kent genelinde maskesiz dolaşım kısıtlanmalı, yasak olmayan günlerde bile yoğun nüfus hareketliliğini engelleyecek tedbirler alınmalıdır. AVM’lerdeki klima sistemleri acil ve yoğun bir şekilde denetlenmeli, ilgili meslek odalarının uyarıları ve destek çağrıları dikkate alınmalıdır.”

Türkiye’de genelinde Covid-19 salgınına dair Sağlık Bakanlığı’nın verdiği verilere göre, vaka ve ölüm oranlarında düşüş yaşandığını, ancak Gaziantep’te vaka sayısında bir artış olduğunu, bunu endişe ile karşıladıklarını dile getiren Sürücü, Mayıs ayından bu yana vaka sayısındaki yedi kat bir artışa dikkat çekti.

Sürücü, “Öyle ki Türkiye geneli için son günlerde açıklanan günlük yeni vakanın yüzde 5-6’sı kentimizde ortaya çıkıyor. Merkezi idarenin önerileri doğrultusunda alınan tedbirler ve cezai uygulamaların, ilimizde ilgili kurumların bütün çabalarına rağmen işe yaramadığını üzülerek görmekteyiz” dedi.

‘Halkın sağlığını korumak zorundadırlar’

Toplumda yaratılan iyilik hali nedeniyle özellikle sokağa çıkma yasağını takip eden günlerde yakın temas ve korunmasız olunması, yoğun nüfus hareketliliğinin ve fabrikaların açık olması, halkın bir kısmının uyarılara rağmen kurallara uymaması ve duyarsız davranılmasının vaka sayısında artışa neden olduğunu belirten Sürücü, “Burada halkımızı eleştirirken; yine esas sorumluluğun hükümette, il kamu idaresinde ve il pandemi kurullarında olduğu gerçeğini gözden kaçırmamak gerekiyor. İdarecilerimiz her ne şekilde olursa olsun halkımızın sağlığını korumak zorunda. İdarecilerimiz halka sokağa çıkmayın derken, sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirmeyerek, zorunlu üretim yapan işletmeler dışında kalan fabrikaları kapatmayarak ve sanal bir iyilik hali algısı yaratarak, halkımızın sürece aktif katılımı sağlanamamıştır. İlgili kurumlar gereken sorumluluğu almayarak; salgının faturasını yoksul halka, işçiye ve sağlık çalışanlarına yüklemeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Filyasyon ekipleri ve test sayısı hızla artırılmalı’

Kentteki vaka sayısının azalması için yeni tedbirlerin uygulanması gerektiğini belirten Sürücü, bu tedbirlerin ve bu uygulamaların da siyasi kaygılara göre değil, halkın sağlığı, epidemiyoloji biliminin gerekliliği, kentin demografik, sosyo-ekonomik ve kültürel yapısına göre hareket edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Sürücü, “Kentimizdeki filyasyon ekipleri ve test sayısı hızla artırılmalı, hayalet taşıyıcılar saptanmalı, sosyal izolasyon ve kısıtlama süreçleri lokalleştirilmelidir. Kentimizin genelinde maskesiz dolaşım kısıtlanmalı, yasak olmayan günlerde bile yoğun nüfus hareketliliğini engelleyecek tedbirler alınmalıdır. AVM’lerdeki klima sistemleri acil ve yoğun bir şekilde denetlenmeli, ilgili meslek odalarının uyarıları ve destek çağrıları dikkate alınmalıdır” diye konuştu.  

‘Salgın ilgili kurumlarla ile değil, hep birlikte…’

Sürücü, son olarak şunları söyledi: “Halkımızı uyarmak isteriz. Her bireyin hem kendi, hem de çevresinin sağlığını koruması akli ve vicdani bir görevdir. Aksi davranışlar kanunen yasaktır ve en önemlisi kul hakkına girer. Evet, sıkıldık, ekonomik ve psikolojik olarak zorlanıyoruz. Haklısınız! Ama kentimizin salgın gerçekleri asla rehavete kapılmamızı kaldıracak durumda değildir ve Covid19 asla hafife alınmamalıdır. Biraz daha sabretmemiz gerekiyor. Lütfen sosyal izolasyon, fiziki mesafe ve kişisel korunma tedbirlerine uyalım, uymayanları uyaralım.  Hiç kimsenin verilen emekleri heba etmeye hakkı yoktur. Unutmayalım ki salgın sadece ilgili kurumların ve sağlık çalışanlarının çabasıyla bitirilemez.  Ancak ilgili kurum- kuruluşlar ve halkımız hep birlikte hareket edip, sorumluluk alarak ve emek vererek bu salgını yeneceğimize kimsenin kuşkusu olmasın.” Esra Aydın  

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *