ANASAYFA arrow right Ekonomi

Salgının ekonomi üzerindeki etkileri azaldı, ancak riskler devam ediyor

Salgının ekonomi üzerindeki etkileri azaldı, ancak riskler devam ediyor
YAYINLAMA: 29 Temmuz 2021 / 14.50
GÜNCELLEME: 29 Temmuz 2021 / 14.50
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını artırmayı düşünmekten çok uzak olduklarını belirterek varlık alım hızını ayarlamayı değerlendirdiklerini ve bunun za-manlaması hakkında herhangi bir karar vermediklerini ifade etti. Powell, "Salgının ekonomi üzerindeki etkileri azalmaya devam etti ancak riskler devam ediyor" dedi.

Powell, Fed'in politika faizini yüzde 0-0.25 aralığında sabit tutmasının ardından video konfe-rans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Faiz oranlarının sıfıra yakın tutulması ve varlık alımlarının sürdürülmesinin, toparlanma ta-mamlanana kadar para politikasının ekonomiyi desteklemeye devam etmesini sağlayacağını belirten Powell, aşılamadaki ilerleme ve benzeri görülmemiş maliye politikası eylemlerinin toparlanmaya güçlü destek sağladığını söyledi.

Powell, ekonomik faaliyet ve istihdam göstergelerinin güçlenmeye devam ettiğine işaret ederek gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) bu yıl son yılların en hızlı artışını kaydetme yolunda olduğunu ifade etti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok olumsuz etkilenen sektörlerin iyileşme gösterdiğinin ancak tam toparlanmadığının altını çizen Powell, ekonominin normalleşmesi ve devam eden politika desteğinin etkisiyle hanehalkı harcamalarının hızla arttığını anlattı.

'Salgının ekonomi üzerindeki etkileri azalmaya devam etti ancak riskler devam ediyor'

Powell, genel ekonomik faaliyette olduğu gibi iş gücü piyasasındaki koşullar iyileşmeye de-vam ettiğine dikkati çekerek bakım ihtiyaçları, devam eden salgın korkuları ve işsizlik sigor-tası ödemeleri gibi salgınla ilgili faktörlerin istihdam artışı üzerinde ağırlık oluşturduğunun görüldüğünü, bu faktörlerin gelecek aylarda azalmasının ve istihdamda güçlü kazanımla-ra yol açmasının gerektiğini dile getirdi.

Enflasyonun kayda değer bir şekilde arttığını ve muhtemelen ılımlı hale gelmeden önce ge-lecek aylarda yüksek kalmaya devam edeceğini belirten Powell, "Salgının başlangıcında eko-nomik faaliyetin durması gibi ekonominin yeniden normalleşme sürecinin de benzeri görül-memiş. Yeniden açılma devam ederken darboğazlar, işe alma zorlukları ve diğer kısıtlar ar-zın ne kadar hızlı ayarlanabileceğini sınırlamaya devam edebilir ve enflasyonun beklediği-mizden daha yüksek ve daha kalıcı olma olasılığını yükseltebilir." dedi.

Powell, enflasyonun seyrinin veya uzun vadeli enflasyon beklentilerinin bankanın hedefleriyle tutarlı seviyelerin önemli ve ısrarlı bir şekilde ötesine geçtiğine dair işaretler görülmesi ha-linde politika duruşunu ayarlamaya hazır olacaklarını belirterek "Salgının ekonomi üzerindeki etkileri azalmaya devam etti ancak ekonomik görünüme yönelik riskler devam ediyor." de-ğerlendirmesinde bulundu.

'Varlık alımlarının hızındaki herhangi bir değişikliğin zamanlaması gelen verilere bağlı ola-cak'

Powell, Kovid-19 salgınında Delta varyantının bazı bölgelerde hızla yayıldığına dikkati çeke-rek aşılamada devam eden ilerlemenin daha normal ekonomik koşullara dönüşü destekleye-ceğini dile getirdi.

İstihdam ve enflasyon hedefleri sağlanana kadar para politikasının destekleyici duruşunu sürdürmesini beklediklerini yineleyen Powell, bugünkü toplantıda varlık alımlarını azaltmak için belirlenen hedefler doğrultusundaki ilerlemenin değerlendirilmeye devam ettiği aktarıl-dı.

Powell, "Gelecek toplantılarda Komite ekonominin hedefler doğrultusundaki ilerlemesini yeniden değerlendirecek ve varlık alımlarımızın hızındaki herhangi bir değişikliğin zamanla-ması gelen verilere bağlı olacaktır." diye konuştu.

Faiz oranlarını artırmayı düşünmekten çok uzak olduklarına dikkati çeken Powell, faiz artırı-mını değil, varlık alım hızını ayarlamayı değerlendirdiklerini, ideal olanın varlık alımlarını azaltmadan önce faizleri artırmak olduğunu ifade etti.

Powell, varlık alımlarının azaltılmasının zamanlaması hakkında ise herhangi bir karar ver-mediklerini belirterek bugünkü toplantının varlık alımlarını azaltma zamanlaması ve hızı ko-nusunda ilk derinlemesine değerlendirmenin yapıldığını aktardı.

Delta varyantının ekonomik etkilerinin, geçen yıl yaşanan Kovid-19 dalgasından daha az ol-masının beklendiğini kaydeden Powell, etkilerinin beklenip görüleceğini belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *