ANASAYFA arrow right Yaşam

Salgını yenebilmek için ikinci doz aşı olanların oranı yüzde 75’i geçmeli

Salgını yenebilmek için ikinci doz aşı olanların oranı yüzde 75’i geçmeli
YAYINLAMA: 08 Ağustos 2021 / 18.50
GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2021 / 19.13
Son günlerde yeniden tırmanışa geçen vaka sayılarını değerlendiren Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, salgını yenebilmek için ikinci doz aşı olanların oranının yüzde 75’i geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz

Vaka sayılarının değiştiğini açıklayan Demirci, “Bir zamanlar Karadeniz Bölgesi kırmızı kategorideyken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi mavi kategorideydi. Ancak şu anda kırmızı kategoriye geçti. Koronavirüs salgınından kurtulmanın yolu aşılanmaktan geçiyor. Aşı olanların yoğun bakımlarda olmadığı ya da çok az olduğu görülüyor. Dolayısıyla bu salgından kurtulmanın tek yolu toplumsal bağışıklığı yakalayacak aşılama oranına ulaşmamız. Ayrıca aşının yanı sıra maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına da dikkat etmeliyiz” dedi.

Aşı karşıtlığına bireysel özgürlük çerçevesinde bakamayız

Demirci, “İnsanlar arasında aşı tereddüdü olanlar kadar aşı olmayı reddedenler var. Her ikisi ile de yoğun bir şekilde mücadele edilmesi önemlidir. Ancak aşı tereddüdü ile aşı karşıtlığını aynı kefeye koymamak lazım. Çünkü ikisi de aynı şey değil. Aşı kararsızlığı çözülebilecek bir sorundur, ama aşı karşıtlığı çözmek kolay bir şey değil. Çünkü aşı karşıtlığı aslında akla ve bilime karşı olmak, insanları hastalanmaya ve ölüme davet etmek demektir. Aşı karşıtlığına bireysel özgürlük çerçevesinde bakamayız. Bu açıdan aşılamayı öncelememiz gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

İnsanları ikna ederek zaman kaybedemeyiz

Aşılamanın toplumsal bir tavır olması gerektiğini kaydeden Başkan Demirci, “Geçmişte verem, kızamık, suçiçeği gibi hastalıkların da olduğu gibi herkesi aşılamadan geçirmeliyiz. Çünkü hastalık sosyal, eğitim ve sağlık gibi hayatımızın her alanını etkiliyor. Bu ülkede esnaf aylarca dükkanını açamadı. Dolayısıyla aşı olmanın bir politika haline getirilmesi gerekiyor. İnsanları ikna ederek zaman kaybedemeyiz” ifadelerine yer verdi.

Vaka sayılarının artması eski tedbirlerin yeniden geleceği anlamına gelir

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vaka sayıları 5 binden 25 binlere kadar yükseldi, ölüm sayıları üçlü rakamlara ulaştı. Bunların tümü eski tedbirlerin yeniden geleceği anlamına gelir. İstiyoruz ki çocuklarımız okula devam etsin, gençlerimiz üniversiteye gitsin, iş yerleri açık kalsın ve hastanelerdeki pandemi yükü azalsın.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *