ANASAYFA arrow right Sağlık

“Salgın tsunami gibi üzerimize geliyor”

“Salgın tsunami gibi üzerimize geliyor”
YAYINLAMA: 15 Eylül 2020 / 20.23
GÜNCELLEME: 15 Eylül 2020 / 21.27
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ve Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç ile daha fazla geç olmadan salgına karşı neler yapılması gerektiğini konuştuk.

Ankara’da yükselen vaka sayısının birkaç hafta içerisinde İstanbul başta olmak üzere diğer büyükşehirlere de yansıması bekleniyor.

Hem her iki kentteki durumu hem de bu yayılmaya karşı geç olmadan neler yapılması gerektiğini İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ve Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç’a sorduk.

İki doktor da filyasyon ekiplerinin güçlendirilmesi, COVID-19 pozitif hastaların eve gönderilmek yerine daha uygun şekilde karantinaya alınması, tükenen sağlık çalışanlarının koruması gerektiğini anlattı.

“Eş-dost yatak bulmak için arıyor, yataklar dolu”

Vaka artışının yoğun bakım ünitelerini zorladığı Ankara’nın durumunu anlatan Dr. Karakoç, “Gün içinde 10 telefon geliyorsa beşi basın mensuplarından beşi de yoğun bakım veya yatak için yardımcı olmamı isteyen eş-dosttan” diyor.

“Ankara’da vaka sayısı çok fazla, Yoğun Bakım Uzmanları Derneği doluluk oranını yüzde 80 olarak açıkladı ancak bu sayının içinde çocuk ve yenidoğan yoğunbakımları var mı, bilmiyoruz.

“Kentte yataklar ve yoğun bakımlar dolu. Hastalar koordinasyon merkezinden sıra bekliyor.”

“Sağlık çalışanlarının atamaları hemen yapılmalı”

Dr. Ali Karakoç’a alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:

“Ciddi, salgın biliminin gereklerine uygun filyasyon ekipleri kurulması gerekiyor. Sayımız az, mevcut ekipler yetişemiyor. Sağlık Bakanlığı çalışanları, kaportacılar temizlik elemanları da bu ekiplere katıldı. Ancak ekipleirn görevi sadece ilaç götürmek olmamalı, temaslıları tespit etmeleri gerekiyor. Bu sebeple atama bekleyen sağlık çalışanlarının atamaları bir ön önce yapılmalı. Bu, içinde bulunduğumuz depresyon ve tükenmişliğe de kısmen çözüm olabilir. Ayrıca kentte şehir hastaneleri yüzünden kapatılan hastaneler bir an önce açılmalı.”

“Aksi takdirde bizi çok sıkıntılı günler bekliyor”

Dr. Karakoç, “Az önce bir aile aradı, evde 5 kişi var birinde şikayet vardı, pozitifti, hepsine bulaştırmış. Sadece evde takip etmekle olmuyor. Tabii tüm hastaları yatarak tedavi etmekle hiçbir ülke başa çıkamaz” diye konuştu.

“Bunun çözümü filyasyon ve temaslıların karantinaya alınması. Temas eden herkes karantinaya alınmalı, şikâyeti olan izole edilmeli.

Dr. Karakoç, ülkenin gidişatının hiç iyi olmadığını ekledi:“Sağlık Bakanı İstanbul’da sayı artışı olduğunu zaten açıkladı. Çevre illerden de arıyorlar, yer kalmadığını bildiriyorlar. Salgın tsunami gibi üzerimize geliyor. Sağlık meslek örgütlerinin de içinde bulunduğu yeni bir koordinasyon merkezi kurulmalı. Bilim insanları ve sağlık emekçileriyle birlikte çalışılmalı. Aksi takdirde bizi çok sıkıntılı günler bekliyor. Şimdi de her gün bir öncekinden daha sıkıntılı geçiyor...”

“İzolasyon bölgelerinin oluşturulması lazım”

Prof. Dr. Pınar Saip de konuyla ilgili çalışmalara, uzmanlar ile sağlık meslek örgütlerinin katılımının önemine dikkat çekti:

“İlgili kurumlar bir araya gelmeli. Bu, İçişleri Bakanlığının yürüteceği bir süreç değil. Uzmanlık dernekleri, meslek odaları, hıfzıssıhha kurumlarının birlikte çalışmasıyla, birinci basamağı önceleyerek salgın önlemlerinin alınması gerekiyor.

“Meslek odalarının görüşleri mutlaka alınmalı ve birinci basamak sağlık hizmeti güçlendirilmeli. Filyasyon ekiplerinin de güçlendirilmesi gerekiyor, koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor.

“Sağlık çalışanları ciddi anlamda tükendi. Sağlık çalışanları arasında da virüs yayılıyor. Hastanelerde ve birinci basamakta ciddi tedbirler alınması gerekli.

“İstanbul’da da çoğu hasta evlerinde tedavi ediliyor. İlaç ulaşmasında sıkıntı yaşanınca hastaneye gidiyorlar bu şekilde de salgın yayılıyor. Tedavide evlere yoğunluk veriliyor ancak evdeki koşulları denetlemek mümkün değil. İzolasyon bölgelerinin oluşturulması lazım.”

“Önlemler sadece vatandaşa bırakılamaz”

Prof. Dr. Saip, bir an önce acil hizmetler dışındaki hizmetlerin durdurulması gerektiğini, salgın yokmuş gibi davranıldığını ifade etti: “Önlemlerin sadece vatandaşa bırakılmaması lazım. Yetkililer bunu ciddiye alınmazsa önlemleri vatandaş zaten alamaz.

“Ölüm oranları artıyor, yoğun bakım sayıları ciddi doluluğa ulaşmış durumda. Testi negatif olup tedavi gören çok vatandaş var, bunlarla ilgili verilerin açıklanması ve tablonun gözönüne çıkarılması lazım.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *