ANASAYFA arrow right Yaşam

Salgın tehdidi ve hastalanma, yerini işsizlik korkusuna bıraktı

Salgın tehdidi ve hastalanma, yerini işsizlik korkusuna bıraktı
YAYINLAMA: 30 Nisan 2021 / 18.42
GÜNCELLEME: 30 Nisan 2021 / 18.49
Lider Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Önder Sevlü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü açıklamasında Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan büyük ekonomik krizin bedelinin yine çalışanların ödediğini söyledi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün COVİD-19 salgını gölgesinde buruk bir şekilde kutlandığını söyleyen Sevlü, “Salgın en çok işçi ve emekçileri etkiledi. Salgın tehdidi ve hastalanmanın yerini işsizlik korkusu aldı. Ülkenin kalkınmasında ve kentlerin milyar dolar ihracat yapmasından hiç şüphesiz en büyük pay işçilere ait olmasına karşın, işçilerin değeri bilinmiyor ve göz ardı ediliyor” dedi.

Genel Başkan Sevlü, “Emeğiyle değer üretmenin, alın teriyle helal kazancın arayışında, çabasında olan milyonlarca çalışanımız bizim için paha biçilmez özelliktedir. İş hayatının adaletli özgürlükçü, katılımcı, rekabetçi ve teşvik edici bir iklime ve hüviyete kavuşması kuşkusuz çalışanlarımızın fedakarlıklarıyla daha da belirgin ve görünür hale gelecek” ifadelerini kullandı.

Endişelerin giderilmesi gerekiyor

“İşçilerimizin çoğalan problemleri, meslek hastalıklarının artışı, iş sağlığı ve iş güvenliğinden kaynaklanan açmazları acilen çözüm beklemektedir” diyen Sevlü, “Her çalışanımızın insan onuruna yakışır bir ücrete ve sosyal güvenliğe sahip olması, muhatap kaldıkları risklerin azaltılması ve kemikleşen endişelerin giderilmesi mutlak anlamda giderilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

İşçiler, maddi ve manevi anlamda destek göremedi

Sevlü, “Her ekonomik kriz ortamında fedakarlık her zaman çalışanlardan beklenmektedir. Bu süreçte binlerce çalışan ya işten atıldı ya ücretsiz izne gönderildi. Artık ekmek ile virüs arasına sıkışan işçilerden fedakarlık beklemesin. Ayrıca salgını fırsata çevirmek isteyenler oldu. Milyonlarca emekçi hem salgınla hem de salgının getirdiği yoksullukla mücadelede bir başlarına kaldı. Yıllardır yok edilmeye çalışan sosyal devlet felsefesinin ve varlığının önemi bu süreçte iyice ortaya çıktı. Lakin buna karşın maddi ve manevi anlamda destek göremedi” değerlendirmesinde bulundu.

Sendikalaşmanın önündeki engeller bir an önce kaldırılmalı

Lider Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Önder Sevlü, konuşmasını şöyle tamamladı: “Şu anda meslek gruplarına göre aşılar yapılmaktadır, ama milyonlarca emekçi bu aşı grubu içerisinde yer almaması bizleri derinden üzmektedir. Sendikalaşmanın önündeki engeller bir an önce kaldırılmalı. Vergi adaletsizliğine ve asgari ücretten vergi kesintisine son verilmeli. Bir kez daha yetkililere sesleniyoruz; milyonlarca emekçiyi göz ardı etmeyin, hemen aşılama grubu içerisinde alınmalı ve bu konuda gerekli alt yapının oluşturulması gerekiyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *